ANNONS

Från himmelen till jorden

ANNONS

Så som i himmelen berättade historien om körledaren Daniel (Michael Nyqvist) som ledde en kyrkokör till framgång – och fann kärleken i Frida Hallgrens karaktär Lena. Filmen blev framgångsrik, den Oscarsnominerades och drog 1,4 miljoner besökare till biograferna

I nya Så ock på jorden står Lena i centrum, nybliven mamma som sörjer den döde Daniel. Mitt i detta tar hon över kyrkokören när den ska framföra Händels Hallelujah i tv.

En feel good-film med många, starka känslokast precis som den första filmen. Frida älskar dock sin starka rollfigur.

– Hon är en vanlig tjej från byn som har en superhjälte inombords. Det har vi alla. Plockar vi fram superhjälten kommer det att hända stordåd i världen.

Frida önskar att hon var mer lik Lena – modig, rak och med civilkurage.

– Mitt skådespelarjag, som sitter här och är tuff i intervjuer, kanske är sådan. Privat tassar jag mer runt het gröt, ängslig för vad folk ska tycka om mig. Men jag jobbar på det, säger Frida Hallgren med ett generöst gapskratt.

I filmen vågar rollfiguren öppet visa att hon inte kan saker. Lena läser inte noter – men ska lära sig.

– Själv är jag dålig på att famla öppet. Jag vill regissera, men jag har haft småbarn och då kanske man inte börjar med det? Någon sa att det kanske handlar om att jag vill vara bäst på allting. Det är nog sant. Jag kanske inte vågar. Så tänkte jag på hur Lena skulle ha gjort. Vill man vara bäst blir livet väldigt tråkigt. Man bryter inte ny mark.

Bara tanken på att bli avvisad som regissör gör Frida helt pirrig. För att komma ner i kroppen håller hon på med feldenkrais, en inre stretching, lik massage.

ANNONS

– När jag går ut därifrån är rösten djupare och kroppen längre. En gång mätte jag. Då var jag en och en halv centimeter längre.

Hur är det att jobba med regissören Kay Pollak?

– Vi är båda väldigt emotionella, vi är kontrollmänniskor och ambitiösa. I en film om mycket känslor måste folk få valuta för pengarna och gråta och skratta. Då måste vi också få bråka och kramas. Så skulle man ju inte orka jobba hela tiden, men en gång är fantastiskt.

Att det gått drygt tio år mellan filmerna tycker hon är perfekt.

– Gud, jag har ju så bra gener. Jag ser nästan lika ung ut, men har tio års livs- och yrkeserfarenhet. Jag har hunnit föda två barn. Förut tyckte jag det var hemskt att göra scener med förlossningar. Jag söker äkthet i allt.

Förra gången var det tufft med all uppmärksamhet och okända människor kom fram och tog Frida i ansiktet.

– Jag tror att det beror på att Lena klappar folk i ansiktet. Att människor vill ge tillbaka den kärlek de upplever att jag ger.

Den här gången känner Frida sig bättre rustad för uppmärksamheten.

– Det är bara att kramas. Jag har lärt mig att vara personlig, inte privat. Jag säger ”åh, vad roligt, tack snälla du”. Det kan jag säga från hjärtat. Men sedan försöker jag avrunda. ”Nu måste jag vidare”.

Fakta

Fått namn efter kändisar Hallgren om…

Namn: Frida Sophia Hallgren. Sophia efter Loren. Frida efter ABBA-Frida.

Ålder: 40 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Sambo, två döttrar.

Aktuell: Med i Så ock på jorden. Filmar SVT-dramat Fröken Frimans krig, säsong 3.

… Fröken Frimans krig: ”Det är så roligt att spela med sina kvinnliga kollegor. Annars är man antingen kärleksobjekt eller någons konkurrent. Man slipper allt ryggkliande och ryggdunkande.”

…att vara kvinnlig förebild:

”När vi filmade förra sommaren var mina tjejer på landet med min sambos styvmamma. De såg på Fröken Frimans krig. Där lämnar min karaktär barn och man för att gå och jobba i butiken. ’Går du nu vet jag inte vad vi har längre’, säger hennes man. Då går hon. Trots att jag var borta jättemycket, sa min sexåring: ’Det var jättebra att hon gick’. Det säger allt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.