ANNONS

Från Käppala till Cannes för Kristian

Kristian Koskelainen visar en del av sin storyboard till The Perfect Weapon.
Kristian Koskelainen visar en del av sin storyboard till The Perfect Weapon.
Så kan en storyboard se ut.
Så kan en storyboard se ut.
Käppalabon och bildmanustecknaren Kristian Koskelainen håller på att hamna i smöret. En film har vunnit pris i Hollywood och en har visats i Cannes.

Det har varit en bitvis knackig resa men snart kan han leva på sina storyboards.
ANNONS

Sedan drygt fem år tillbaka lever Käppalabon Kristian Koskelainen sin dröm – som storyboardtecknare för filmer. För varje år har det rullat in större och större uppdrag och nyligen promotades hans första långfilm The Perfect Weapon med Steven Seagal på Cannes filmfestival.

På Hollywood International Moving Pictures Film Festival vann kortfilmen Legend of Dark Rider, som är en genrefilm inom fantasy/medeltid, pris. Målsättningen är att den ska få finansiering till att bli en långfilm.

Men att han hamnade här var lite av en slump.

– Jag har alltid gillat att teckna och var tidigt intresserad av serietidningar och film. Jag minns att min bildlärare John Bonsib på Bodals skola var en inspiration, säger han.

– En kompis som jobbade som make-upartist skulle sminka inför en kortfilm och jag hängde med för att hjälpa till, hålla lite ljus och så där. Väl där frågade regissören om inte jag, som kunde teckna, kunde hjälpa till med att göra bildmanus. Då föddes idé om att ha det här som yrke, säger han.

Efter en kurs på Serietecknarskolan drog Kristian Koskelainen i gång sitt företag.

– Till en början gick det rätt knackigt och många vill att man ska göra gratisjobb med löfte om betalning senare, säger han.

Kristian Koskelainen kom i kontakt med svenske regissören Titus Paar, som lovade just det.

– Han skulle göra ett pilotavsnitt och behövde någon som tecknade. Han sa att han inte hade några pengar nu, men att allt han skulle få göra senare skulle jag få vara med på. All heder åt honom för han har hållit sitt ord och vi har bland annat gjort The Perfect Weapon och Legend of Dark Rider sedan dess, säger han.

ANNONS

Samarbetet mellan regissör och storyboardtecknare blir ofta allt mer framgångsrikt ju längre de arbetar tillsammans.

– Min roll är att förmedla regissörens vision. Han beskriver hur han vill ha det och jag ritar upp hur jag ser det. Mitt arbete blir sedan som en manual för hur de ska filma och agera, ett viktigt kugghjul i produktionen, säger han.

Ungefär ett par månader innan teamet ska börja filma skickar Kristian Koskelainen över sin storyboard. Då sätter teamet igång med att hitta platser och miljöer som ska påminna om de bilder han ritat.

– Det är en enorm kick när man ser slutresultatet, som ligger så nära det jag tecknade. Under den tiden har många människor varit engagerade med att skapa scener, byggt set och ordna kläder utifrån mina teckningar, säger Kristian Koskelainen.

Han tecknar i stort sett allt digitalt, eftersom det då är lätt att ändra, justera och återanvända bakgrunder.

Mellan filmuppdragen ritar han även storyboards för reklamfilmer, ofta finländska sådana. På andra sidan Östersjön är ett mastodontprojekt på väg att dra igång – en nyinspelning av Väinö Linnas klassiker Okänd soldat.

– Det skulle vara så oerhört häftigt att få vara med på. Jag tog en rövare och mejlade, hoppas att de hör av sig, säger Kristian Koskelainen.

Fakta

Kristian Koskelainen

Född: 29 juni 1975, Lidingö. ”Jag brukar säga att jag är invandrad i mammas mage”.

Bor: I Käppala sedan födseln, förutom två år i Norrland.

Det bästa med Lidingö: Nära till naturen och vattnet för att rensa ut alla intryck.

Utbildning: Konsthistoria och Serietecknarskolan.

Filmer: 2016: Legend of Dark Rider, 2015: The Perfect Weapon (Steven Seagal), The Refugees (Ola Rapace), 2014: The Hundred Code, avsnitt 1, 4 och 6 (Michael Nyqvist).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.