ANNONS

Fredrik bjuder på mer läsgodis för löpsugna

Vid sidan om skrivandet Fredrik Svanfeldt är civilingenjör i teknisk fysik.
Vid sidan om skrivandet Fredrik Svanfeldt är civilingenjör i teknisk fysik.
Fredrik Svanfeldts romandebut handlar om en ung man som satsar på löpning under ett fängelsestraff.
I uppföljningen har huvudkaraktären muckat och kämpar med att hitta en ny tillvaro utanför murarna.
ANNONS

För ganska precis ett år sedan debuterade Sollentunabon Fredrik Svanfeldt med Dömd att springa – en roman om hur en ung man tar sig igenom ett fängelsestraff genom att löpträna.

Mottagandet blev över förväntan. Dömd att springa har blivit ljudbok, e-bok och den första upplagan av den inbundna är slutsåld. Den 7 maj kommer den dessutom ut som pocket.

Om Fredrik fick mersmak? Absolut.

– Det är jätteroligt, det har verkligen gått bättre än jag vågat hoppas på, säger han.

Den 24 maj kommer uppföljningen Fri att springa, och den här gången ställs huvudkaraktären Johan inför nya utmaningar. Att hitta en ny tillvaro utanför murarna visar sig vara svårare än man kan tro. Johan kan inte berätta om sin bakgrund och befinner sig snart i en situation som han inte vet hur han ska ta sig ur.

– Hur klarar man av att upprätthålla en elitsatsning när man jobbar heltid? Och hur kan man hitta ett nytt jobb och en ny relation efter ett fängelsestraff? säger Fredrik Svanfeldt.

Hur kan man hitta ett nytt jobb och en ny relation efter ett fängelsestraff?

ANNONS

Fredrik Svanfeldt

Medan den första boken tog flera år att skriva gick det betydligt snabbare med uppföljningen. Från releasen i maj 2017 dröjde det inte mer än ett par månader innan han kunde lämna över ett utkast till förlaget.

– Jag hade personerna levande i huvudet, det kändes lätt att fortsätta när man bygger vidare på en historia istället för att börja på en helt ny, säger han.

Fredrik Svanfeldt har en hel del gemensamt med sin huvudkaraktär. Precis som Johan har han en akademisk bakgrund; vid sidan av skrivandet är Fredrik civilingenjör och arbetar inom telekom-branchen. Men 37 år gammal inledde han en andra karriär när han började elitsatsa på löpning. Med tre topp 20-placeringar på Stockholm Marathon, och ett personbästa på 2.25.58 för distansen, var han uppe och nosade på den översta Sverige-eliten innan han började trappa ner.

Hans förutsättningar att skriva initierat om löpning på hög nivå är med andra ord utmärkta.

Fredriks böcker har hyllats av löpar-profiler som Anders Szalkai och Rune Larsson, och den som hoppas på mer läsgodis om löpning i del två lär inte bli besviken.

– I den första boken skriver jag mycket om de fysiologiska aspekterna om löpning – varför det är bra med långpass och intervaller. Den här gången tar jag upp andra saker som drivkrafter, mål och motivation. Det är lite av en fortsättningskurs, säger Fredrik Svanfeldt.

ANNONS