Frippe på Rydberg och Charlie på Grand

Mannen med mustasch bakom bardisken hette Fredriksson men kallades för Frippe. Han var barmästare på Hôtel Rydberg och en välkänd gestalt i Stockholms nöjesliv för ett sekel sedan.
Mannen med mustasch bakom bardisken hette Fredriksson men kallades för Frippe. Han var barmästare på Hôtel Rydberg och en välkänd gestalt i Stockholms nöjesliv för ett sekel sedan.
I förra veckan la vi ut en historisk nöt till er läsare. Frågan var om ni kunde gissa var den här bilden är tagen. Och naturligtvis visste ni svaret. Vi gick vidare och lärde oss om två av stans historiska nöjesprofiler.

”Bilden är från Hôtel Rydberg och deras American Bar”, skrev Lars Henriksson och det svaret på gåtan var helt rätt.

Vi ringde restauranghistorikern Lennart Jarnhammar för att ta reda på mer. Och han hade mycket att berätta om den legendariska baren, där stans medie- och kulturelit satt och häckade för drygt ett sekel sedan. Hjalmar Söderberg, Albert Engström och Hasse Z hörde till de kändaste namnen.

Jarnhammar har skrivit en bok om Grand Hôtel och därför vet han också mycket om Hôtel Rydberg eftersom hotellen på 1800-talet drevs parallellt av fransmannen Régis Cadier. Men det var inte förrän efter Cadiers död 1890 som stans första American bar öppnade på Grand Hôtel. Det var 1897 och den stora nyheten var att man kunde stå vid disken medan man intog sina spritdrycker.

Några år senare öppnade en likadan inrättning i Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs torg och det är alltså därifrån bilden kommer.

– Den som står bakom disken hette Fredriksson och var barmästare på Rydberg ända fram till hotellet revs. Då flyttade han till Hotel D’Angleterre i Köpenhamn. Alla kände honom, han kallades för Frippe.

På Grand Hôtel hette den första barmästaren Carl Löfvander och kallades för Charlie.

– Han hade jobbat som bartender i Chicago innan och kom hem med många nya idéer. Han var nog involverad i att det blev en American bar på Grand hotell. Han kom från fattiga förhållanden i Småland. Och det gjorde också Fredriksson.

En annan nyhet var cocktails.

– Anders Zorn kunde stå och blanda sina egna cocktails på Rydbergs. Han hade varit i Amerika och visste hur man gjorde. Och så satt Albert Engström och alla andra och tittade på.

Men vare sig cocktails eller American bars sågs med blida ögon av nykterhetsrörelsen som efter några år lyckades driva igenom ett förbud mot alkoholintag på stående fot.

– Det kallades att disksupa och ansågs förskräckligt. När förbudet införts sattes stolar och bord direkt mot baren så att det inte längre gick att komma fram till disken. I slutet av 1800-talet infördes också ett varietéförbud i Sverige, då fick man inte heller servera alkohol tillsammans med musik och underhållning. För Berns blev det en katastrof, säger Lennart Jarnhammar.

Hotell Rydberg fanns mellan 1857 och 1914. Det revs för att ge plats åt Skandinaviska banken. I det gamla bankpalatset fanns Dansmuseet fram till 2013. Större delen av huset upptas i dag av regeringskansliet och försvarsdepartementet.