ANNONS

”En frisör skvallrar aldrig”

Sollentunaförfattaren Gunilla Tähti Wigge.
Sollentunaförfattaren Gunilla Tähti Wigge.
Sollentunabon Gunilla Tähti Wigge har sitt andra hem i London, och har genom sin feelgoodskröna "Hårmästarens familj" återuppväckt minnena från barndomsstaden Alingsås. Och just platser har fått en betydande roll i hennes berättande.
ANNONS

När Gunilla var elva år flyttade hon till Sollentuna från födelseorten Alingsås. Här har hon bott till och från sedan dess, och flyttat fyra gånger. Sitt andra hem har hon i London, som fick bli en av de två platser där hennes berättelse om tre generationer utspelar sig. Hennes egen erfarenhet ledde troligen till berättelsens grundtanke – varför flyttar man och varför stannar man kvar på en plats?

Det var på en middag i Englands huvudstad som idén kläcktes och fick ben.

– Någon berättade om ”Miss Campbell som bara var gift i en dag”. Jag hajade till och bad om att få höra mer. Sedan gick jag hem och skrev och hittade på en historia om henne, säger Gunilla Tähti Wigge.

Skolade om till yogalärare

I grunden är hon copywriter och har även jobbat som journalist, bland annat i London. Men för flera år sedan bytte hon yrke och blev yogalärare.

– Jag har haft kurser här i Sollentuna under flera år, tills jag skadade mitt knä och inte längre kunde sitta i yogaställning. Då började jag skriva igen.

Men något om frisöryrket visste hon inte, och efter att ha hört sig omkring fick hon kontakt med en kvinna som jobbade som frisör på 50-talet, som bor i Sollentuna och nu är i 80-årsåldern.

–  Hon berättade bland annat att man kanske har en uppfattning om att frisörer skvallrar, men hon sa att det gör man aldrig, absolut inte, berättar Gunilla.

Sollentunaförfattaren Gunilla Tähti Wigge.

Bostadens mittpunkt är ett genomgångsrum och bibliotek. ”Jag har alltid drömt om ett rum fyllt av böcker, och när vi flyttade hit lät vi bygga de här bokhyllorna. Jag älskar det här rummet” berättar Gunilla.

ANNONS

Sollentuna kandidat till nästa bok

Hårmästarens familj är den första delen i en triologi. Nu gör Gunilla research till andra boken och ska bland annat träffa en urmakare för att lära känna en av hennes nya karaktärer. Men var den ska utspela sig funderar hon fortfarande på. Sollentuna ligger nära till hands att bli en av platserna om inte i andra boken så kanske i tredje.

Och frågan om varför man flyttar och varför man stannar kvar på en plats sjuder fortfarande hos Gunilla.

– En del tycker det är modigare att flytta, eller resa omkring, hela tiden. Men kanske krävs det ännu mer mod att våga stanna?

Fakta

Gunilla Tähti Wigge

Ålder: 59.

Bor: Sollentuna och London.

Familj: Man, två söner och labradoren Luna.

Aktuell med: ”Hårmästarens familj” (Visto förlag 2018) som hon ställer ut på bokmässan tillsammans med förlaget.

På gång: ”Hårmästarens familj” släpps även som ljudbok på Storytel den 11 oktober.

Samlar på: ”Inte mycket, men tre jordglober och fyra skrivmaskiner har jag”.

ANNONS