ANNONS

Ho, ho! Frösundabon Richard extraknäcker som tomte

På måndag är det dags att hoppa i tomtedräkten för Richard Stjärnborg.
På måndag är det dags att hoppa i tomtedräkten för Richard Stjärnborg.
Allt fler vill slippa ”gå och köpa Expressen” och hyr en tomte.
Frösundabon och tomten Richard Stjärnborg firar jul hos andra familjer varje år.
– Jag får uppleva julaftnar som jag aldrig skulle få uppleva annars, det kan vara riktiga Fanny och Alexander-jular!
ANNONS

Frösundabon Richard Stjärnborg, 33, firar julafton på ett lite annorlunda sätt – nämligen som jultomte hemma hos främmande familjer.

– Jag får träffa så mycket barn, se så många granar och olika hem. För mig är det att fira jul. Jag får uppleva julaftnar som jag aldrig skulle få uppleva annars, det kan vara riktiga Fanny och Alexander-jular. Jag ser det som ett privilegium. Jag har inte körkort och blir runtkörd av en kompis, så det blir inte ensamt heller. Vi pratar och fikar i bilen. Sen träffar jag min egen familj på juldagen.

Alltmer poppis tjänst

Han är skådespelare, har extraknäckt som tomte i tio år och annonserar på Blocket. 1 200 kronor kostar ett besök, rekordet är tio men han brukar snitta sju-åtta per jul.

Efterfrågan på tjänsten ökar, märker Richard.

– Från början besökte jag bara villor i fashionabla områden, som Bromma och Djursholm. Men idag kan det vara i vanliga lägenheter i Solna också. Fler börjar unna sig att få hem tomten. För tio år sedan var vi fyra-fem tomtar i Stockholmsområdet, nu runt 15.

Hur går det till då?

– Man stämmer av med familjen vad barnen gillar och var säcken ska lämnas. Sen hämtar jag den och kör klassikern: Bultar på dörren. Då hör man barnen direkt ropa ”JAAA!”. Sen brukar man få något att dricka, det blir lite bökigt med skägget men med sugrör brukar det fungera bra. Man delar ut klapparna och sen rullar det av sig själv. Barnen brukar vilja sitta i knäet, ibland är jag med och dansar. En gång var det en tjej som ville spela piano med mig, då blev jag kvar ganska länge!

”Nykter och professionell” skriver du i din annons. Vilka andra egenskaper ska en tomte ha?

– Man ska inte vara för barsk, det kan vara skrämmande. Hellre inkännande: springer barnen fram, eller vågar de inte? Man ska vara anpassningsbar, och inte göra det för pengarna. Man ska genuint gilla det man gör.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.