ANNONS

Tre lästips till sommarlovslediga barn

Nike Hjelm, barnbibliotekarie.
Nike Hjelm, barnbibliotekarie.
Barnbibliotekarien Nike Hjelm tipsar om sommarläsningen som handlar som stekhet förortssommar och utflykter med mammas gamla festivaltält som hotellrum på hemmasafarin.
ANNONS

Hemma hela sommaren

av Elin Johansson och Ellen Ekman

En liten familj bestående av mamma och ett barn har inte råd att åka på semesterresa den här sommaren. Istället packar de mammans gamla festivaltält, spritkök och snabbnudlar, tar sina cyklar och ger sig iväg på safari på hemmaplan. Liksom Elin Johansson och Ellen Ekmans förra bok Veckan före barnbidraget är detta en hoppfull och viktig bilderbok som ger stora möjligheter att känna igen sig, både för den som får åka iväg på semesterresa och för den som ska stanna hemma hela sommaren.

Passar ca 3 – 6 år

Ninas sommarlov

av Emi Guner och Loka Kanarp

Ninas sommarlov är en vardagsnära högläsningsbok om sexåriga Ninas allra första sommarlov. Om sommarfritids, utflykter och att vakna alldeles för tidigt en ljus sommarmorgon. Det fina med Nina-böckerna är Emi Guners förmåga att verkligen se världen med en sexårings ögon. Som när Nina iakttar sina föräldrar när de smågnabbas om tvätt och semesterpackning.

Passar ca 5-7 år (men kanske allra bäst just sommarlovet mellan förskoleklass och ettan)

Falafelflickorna

av Christina Wahldén

ANNONS

Christina Wahldén skriver barn- och ungdomsböcker av hög klass. I hennes senaste bok är det stekhett sommarlov i en svensk förort. 13-åriga Hawa försöker hålla sig hemifrån för att undvika sina bråkiga syskon och sin höggravida mamma. Hawa har en dröm om att bli polis och för att förbereda sig på polisyrket startar hon en detektivbyrå. Snabbt får hon fler och allvarligare uppdrag än hon hade tänkt sig. Halima går i Hawas klass och nu är hon livrädd att behöva gifta sig med sin äldre kusin.  Det sommarstängda biblioteket blir tjejerna tillflyktsort och bibliotekarien Barbros hund vaktar tryggt, men snart knackar det hårt på dörren. Trots knepiga förutsättningar lyckas Wahldén berätta Hawas historia på ett varmt och övertygande sätt. Detta är en bok jag har väntat på att få läsa.

Passar från ca 9 år

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.