ANNONS

Fyra av fem nobbar biblioteken

Huvudbiblioteket i Sjödalen-Fullersta leder utlåningsligan i Huddinge.
Huvudbiblioteket i Sjödalen-Fullersta leder utlåningsligan i Huddinge.
Trots extra satsningar på biblioteken i Huddinge fortsätter utlåningen av böcker att minska. Nu gör man ett nytt försök att vända trenden, bland annat genom att se vilka som inte hittar hit.
ANNONS

Biblioteken i Huddinge har startat en mätning som bland annat ska visa var i kommunen de mest aktiva låntagarna bor. Orsaken är att det sedan flera år tillbaka endast är en liten andel av invånarna som söker sig till biblioteken.

I en undersökning som gjordes av Statens kulturråd för tre år sedan låg Huddinge nästan i botten med 22 procent av invånarna som lånar böcker från biblioteken.

I den nya undersökningen ”Var bor Bibliotek Huddinges aktiva och inaktiva låntagare?” konstateras nu ännu lägre siffror. Totalt 18 procent av kommuninvånarna var aktiva låntagare under 2010.

Nu försöker biblioteken skaffa sig en samlad bild av problemet.

– Vi vill ha reda på var de icke-aktiva låntagarna bor. Det är alldeles för få utlåningar och vi behöver locka fler. Nu har vi kartlagt och har ett arbetsmaterial som kan ta oss vidare, säger Ann-Helen Johansson, tf bibliotekschef.

I undersökningen konstaterar man att kvinnor lånar böcker i mycket högre grad än män. Nästan var fjärde kvinna lånade böcker under fjolåret, vilket är dubbelt så många som männen.

Under 2011 beslutades det dock att biblioteken i Huddinge skulle få 1,5 miljoner kronor mer i budgeten. De pengarna har bland annat gått till nya tjänster så att biblioteken kan hålla öppet kvällar och helger.

– Mycket handlar om att vi tidigare haft ett lågt medieanslag, både i Södertörn och sett till riket, säger Ann-Helen Johansson.

Den undersökning som nu gjorts för första gången är tänkt att uppdateras varje år för att se om det går att få fler att låna böcker.

ANNONS
Fakta

Minst i Segeltorp