ANNONS

Gålö, 13 grader – inget för badkrukor

Gålö havsbad.
Gålö havsbad.
Arkivfoto: Övre Rudansjön i Rudans friluftsområde
Rudansjön.
Årsta havsbad.
Årsta havsbad.
Östnora camping.
Östnora camping.
Gårdens bad, Vendelsö.
Gårdens bad, Vendelsö.
Ramsjön mellan Vendelsömalm och Tyresta nationalpark, Haninge.
Ramsjön.
ANNONS

Det känns konstigt att säga det. Haninge är en av de finaste skärgårdskommunerna, men efter vårt badtest tänker jag bara på insjöar. Det handlar bara om att hitta dit.

Men tids nog ska nog havsbaden komma ikapp, temperaturmässigt.

Ordern från nyhetschefen var bestämd: Testa sex bad i Haninge.

Som den badkruka jag är, samlade jag mod. Foto-Carlos hetsade såklart, han behövde ju bara plåta spektaklet.

Så såg jag temperaturen för tisdagen, sol och 23 grader! Hela jag blev varm (jag hann inte kolla prognosen för resten av veckan).

Så vi drog ut, med badstickan i högsta hugg.

Strategin var att testa så tillgängliga bad som möjligt, så fort som möjligt. Det var liksom inte läge att vänta in entimmesfärjan till Ålö Storsand vid Utö. I stället tog vi tre bad ena dagen och tre till dagen därpå.

Vi började med Rudan. Haningeborna brukar oja sig över att området ligger för avsides, är för otryggt. Jag förstår ingenting.

Det måste vara en av de mest tillgängliga badplatserna i landet. Pendeltåget stannar i praktiken mitt i friluftsområdet. Vi pratar med några skolungdomar från Södermalm.

ANNONS

– Vi är för första gången, det är ju jättefint, säger Klara Sandström.

Vi åker vidare till Ramsjöns badplats. Det måste vara Haninges bäst bevarade badhemlighet. Ramsdalsborna har ju pärlan helt för sig själva.

Området har lite ”Klippiga bergen”-känsla över sig. Det är rent och städat.

Vi åker vidare norrut, till Vendelsö gård vid Drevviken. Gårdens bad är lugnt med stort L. Vendelsös finare villor ligger runt oss. Några enstaka lediga människor ligger och vilar sig.

Jag plaskar i, känner nästan att jag stör lite. Det här är långt ifrån livligheterna vid Rudan. Vilket jobb, tänker jag! Och veckan har bara börjat!

Dagen efter: Kyla. Nio grader. Regn i luften. Jag sitter och huttrar när vi svänger in till Gålö havsbad. Det här är skärgårdskänsla blandat med ”Sunes sommar”. Vi går ut på stranden.

Några turister i jackor är de enda här. Jag tar sats och springer rakt ut i havet. Turisterna tittar konstigt på mig.

Bakom oss finns de föredömligt stora grönytorna. Perfekt för barn!

Vi åker vidare ut till Årsta Havsbad, och blir lite besvikna. En mängd bryggor, men stranden kunde ha varit renare, hopptornet stabilare. Och mindre fågelbajs hade varit fint.

Vi avslutar badtestet med Östnora camping, även här rejält med härliga grönytor, men det kunde vara bättre skyltat hit. Det är lite skräpigt på stranden, vi ser även en del alger i vattnet. Kanadagässen går omkring i strandkanten. En del fågelbajs även här. Men, sommaren har knappt börjat, det finns tid att städa.

Här hittar du hela testet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.