ANNONS

Game over för paintballbanan i Eriksberg

Teddy Milanovic Novicic har tillsammans med sin bror, grundat Action Paintball game.
Teddy Milanovic Novicic har tillsammans med sin bror, grundat Action Paintball game.
Rester av spruckna färgkullor ligger utspridda över hela arenan.
Rester av spruckna färgkullor ligger utspridda över hela arenan.
I över tio år har folk kommit till APG Paintball Stockholm i Botkyrka för att spela på arenan som drivs av bröderna Teddy och Edvard Milanovic Novicic. ”Etablerat for att stanna”står det på företagets hemsida – men nu är det slutkrigat.
ANNONS

För ungefär ett år sedan började ryktena om att paintballbanan behövde flyttas på grund av att bergmassor från Förbifart Stockholms bygge skulle läggas ut på platsen i Eriksberg där banan ligger. Nu är ryktet en dyster verklighet.

Ingången till en av de tre spelplanerna, ”Zombie land”. Foto: Daniel Díaz

– Det är en stor sorg tyvärr, vi har haft flera anställda som vi varit tvungna att säga upp. Det är så illa att företaget måste läggas vilande och vi hoppas att Botkyrka kommun kan hjälpa oss hitta ny mark så att vi kan etablera oss på nytt, säger Teddy Milanovicic Novicic.

Bergmassorna från Förbifart Stockholm har tagit mer och mer mark i anspråk – och har till slut tvingat bort bröderna från platsen och marken de arrenderat. De fick till den första oktober att flytta. Fler företag på platsen har blivit uppsagda.

Paintballarenan var en gång i tiden större men har trängts undan på grund av stenhögarna. Foto: Daniel Díaz

Får ni någon ersättning för nedläggningen?

ANNONS

– Tyvärr inte. Det har skett så snabbt och fort att man knappt hann med. Det är en stor förlust för företaget, vi har förlorat intäkter och inkomster. Det blev mycket störningar under sista året och vi hade även en kaféverksamhet som behövde läggas ner. Vi var fem till sex stycken som jobbade här så det känns tungt, säger Teddy Milanovic Novicic.

Han guidar runt i den återstående delen av banan. 10 000 kvadratmeter kvävdes snabbt till 4 000 av de enorma stenhögar som Skanska kört hit. Miljön är karg och ödslig. Hårda vindar blåser genom banans stora nät. De utspridda bilkadavren täckta av gammal färg skapar en hinderbana, perfekt för en paintballstrid.

När APG höll egna tävlingar så kom folk från hela Europa för att spela, berättar Teddy. Foto: Daniel Díaz

Paintballkarriären

Vilka kommer hit för att spela?

– Det var många som var stammisar här, både från företag och skolor från Tumba och Tullinge. Man får hoppas att vi kan hitta något annat ställe. Fortsätta hjälpa folk att komma och leka. Det är tomt just nu, säger han.

Själva APG (Action Paintball Game) har existerat i 10 år men Teddy och hans bror har hållit på med paintball sedan 1991.

– Första gången var här uppe i Botkyrkbacken, då tävlade vi. Vi var svenska mästare i flera år och har varit med i både EM och världscupen.

– Vi höll även själva tävlingar här en gång i tiden, det var för fem-sex år sedan. Och det var från hela Europa som folk kom för att spela: Baltikum, Frankrike och England. Då hade vi en stor konstgräsbana med uppblåsbara hinder vid den stora stenhögen som du ser där borta.

Det sprider mycket glädje, skapar vänskaper och binder kontakter från hela världen

Teddy Milanovic Novicic

Teambuilding för företaget, lek för barn och ungdomar – hit kunde alla komma för att spela, säger Teddy. Foto: Daniel Díaz

Minnen för livet

Teddy har varit med om många minnesvärda händelser på APG. Allt från svensexor där brudgummen halvnaken har skjutits av 30 kompisar till musikvideos med bland andra Dogge Doggelito.

Hur kommer det sig att ni fortsatt så länge?

– När man börjar är det svårt att sluta. Det sprider mycket glädje, skapar vänskaper och binder kontakter från hela världen. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, alla blir glada.

Om ni inte hittar någon mark då?

– Då måste vi tyvärr lägga ner verksamheten helt och hållet. Vi kommer vara så illa tvungna. Det här har varit vårt levebröd, vi har familjer att försörja så det känns väldigt tungt för oss att efter 20 år i verksamheten lägga ner.

Efter rundvandringen stannar Teddy till vid ett avlångt bord fullt med gröngula plastpistoler. Han plockar upp en och trycker av. Den ger ifrån sig ett skrovligt, robotliknande ljud i form av en röst.

– Den kan säga game over också och det är game over för oss, avslutar Teddy. 

Infarten till Action Paintball Game. Foto: Daniel Díaz

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.