Här blir ditt gamla skräp till nytt mode

Så får dina gamla trasor nytt liv.
Panta mera! Så får dina gamla trasor nytt liv.
Väskorna från Pinqponq är tillverkade av återvunna pet-flaskor.
Väskorna från Pinqponq är tillverkade av återvunna pet-flaskor.
Felix von Bahden.
Felix von Bahden säljer återvunna läderjackor i butiken Deadwood i Hornstull.
Nadja Forsbergs och Linn Frisingers.
Nadja Forsbergs och Linn Frisingers gör strumpbyxor av återvunnen nylon.
Second hand är ju bra. Men du behöver inte klä dig i gamla plagg som luktar källare för att vara miljövänlig i vår.
Här guidar vi till var du hittar ny hållbar design som inte skriker hippie i Stockholm.

Varje år slänger genomsnittssvensken över åtta kilo kläder, textilier och skor – det mesta är plagg som egentligen hade­ kunnat återanvändas. Men när det handlar om mode är det svårt att ändra vårt beteende.

För den som inte vill sluta köpa kläder, eller handla second hand, kan ett alternativ vara att köpa plagg tillverkade av återvunnet material.

”Vi skriker inte ekologiskt, för då skulle vi skrämma bort folk.”

Adam Forslund

Pernilla Johansson.

Pernilla Johansson kombinerar mode och miljövänlighet i sin butik Ecosphere på Södermalm. Foto: Carlos Montecinos

Går utanför Stockholms modesfär

Adam Forslund har drivit Adisgladis i nio år, butiken har legat vid Mariatorget i sex år. Här är det materialet som står i fokus när hyllorna ska fyllas med ekologiskt, fair trade och återvunnet från olika designers.

– Det är det vi tittar på först. Det är därför vi har så många udda märken, vi måste gå utanför Stockholms modesfär. Vi hamnar mycket i Tyskland och Holland.

Återvunna material är vanligast på accessoarsidan – smarta väskor från tyska Pinqponq tillverkade av pet-flaskor, sneakers från återvunnen bomull och pet-flaskor hos franska skomärket Veja, plånböcker och necessärer från brittiska Elvis & Kresse gjorda på återbrukade brandslangar och fallskärmstyg och så en hel del annat.

– Vi skriker inte ekologiskt, för då skulle vi skrämma bort folk. Speciellt för några år sedan när vi öppnade här. När folk hör eko- och miljövänligt går tankarna till hippies med dreads i lila särk. Om inte grejen är snygg och fyller funktionen är det helt ointressant, det är det jag tror gör oss bra.

Hållbart – men också snyggt

Pernilla Johansson är miljö- och modevetare i grunden och driver butiken Ecosphere i Hornstull. Hennes tankar gick i samma banor när hon först drog igång butiken som en webshop för två år sedan.

– Det kändes som att det fanns ett behov av att samla miljövänliga kläder med ett modeperspektiv. Det ska vara hållbart och schysst producerat – men det ska också vara snyggt. Det är en ­sådan viktig del. Om man är petig med design eller passform vill man kunna prova storlekar och vissa saker vill man inte köpa second hand, säger hon.

Adam Fors­lund.

Adam Fors­lund jagar jorden runt efter det allra senaste inom ekologiskt och återvunnet till sin butik Adisgladis vid Maria­torget. Foto: Carlos Montecinos

Återvunna folkdräkter

I hennes butik hittar vi bland annat Swedish Stockings strumpbyxor som görs på återvunnen nylon, klädmärket Cornelia Suns kimonos som uteslutande tillverkas av återvunnet material från traditionella folkdräkter som burits av kvinnor i Asien, Kings of Indigos stickade tröjor gjorda på återvunna fibrer och Deadwoods återarbetade läderjackor och väskor.

Enligt Pernilla Johansson har både utbud och efterfrågan ökat rejält sedan hon startade företaget för två år sedan.

Med sin modeinriktning hoppas hon inte bara nå ut till redan hållbarhetsfrälsta utan även den kundkrets som inte börjat leva hållbart än – och göra det lättare för dem att göra bra val. ”Vad roligt att det är snyggt och hållbart” säger en del som kommer in.

– Det betyder att jag har något som tilltalar utöver att det är hållbart.

Sandra Eriksson


 

Redaktionen tipsar: Här hittar du återvunnet mode

 1. Ecosphere

  Butik med ekologiskt och återvunnet mode. Bergsunds Strand 32, Södermalm.

 2. Deadwood

  Skinnjackor som tillverkas av återvunnet läder. Bergsunds Strand 32, Södermalm.

 3. Unionville

  Tror inte på snabba trender och kortsiktigt nyhetens behag-tänk utan snarare på kvalitet och produkter som kommer att vara en del av din vardag i år framöver. Här kan du också boka in dig på en workshop i indigo. Katarina Bangata 69, Södermalm.

 4. Mini rodini

  Har ett hållbart sortiment där en del återvunna barnkläder ingår. Nytorgsgatan 36, Södermalm.

 5. Uniforms for the dedicated

  Hållbart modemärke med en del plagg tillverkade av återvunnet material. Krukmakargatan 24, Södermalm.

 6. Adisgladis

  Butik med fokus på ekologiskt, fair trade och återvunnet från olika designers. Wollmar Yxkullsgatan 8, Södermalm.

 7. Weekday

  Har med kollektionen ”Remains” tagit vara på klädspill. Finns på Götgatan 21, Södermalm, samt Drottningatan 63, Stockholm City.

 8. Whip appeal of sweden

  Tillverkar badkläder av bland annat återvunnet fisknät. Deras produkter­ hittar du på deras sajt ­whipappealofsweden.com

 9. Metzerverket

  Svenskt företag som tillverkar accessoarer gjorda på resttyger eller återbruk. Säljs bland annat på Ecosphere, Södermalm.

 10. Swedish stockings

  Tillverkar strumpbyxor av återvunnet nylon. Deras produkter finns bland annat på Ecosphere samt på deras sajt ­swedishstockings.com

 11. Remake

  Remake är Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke. Remakes produkter tillverkas av second hand-material. Plaggen är unika, i unisex och med design som utmanar storleksnormen. Finns bland annat på Klarabergsgatan 33, Stockholms City.


Fakta

Klädjättarna hakar på återvinningstrenden

Svenska friluftsföretag, som Houdini och Klättermusen använder sig sedan länge av återvunna material som polyester och fleece-plagg gjorda av pet-flaskor. De var tidiga­ med att skapa återvinningssystem där kunder kan lämna in sina utslitna plagg för återvinning.

I takt med att medvetenheten ökar blir det också enklare att hitta nya miljö­medvetna kollektioner hos stora modemärken.

De senaste åren har klädjättar som Lindex, H&M och Weekday hakat på trenden med egna klädinsamlingar. Och när H&M släpper sin nya vårkollektion Conscious Exclusive i april är den tillverkad av materialet Bionic, ett ­polyestertyg som tagits fram av återvunnen plast som hittats på stränder och i vattendrag.

– Det är bra att material inte slängs i onödan utan i stället återvinns eller upcylas. Vi behöver ett cirkulärt system där plagg alltid återvinns i slutet av sin livscykel, säger Helena Johnzon Dahl, grundare till webbmagasinet The Waves we make där olika bloggare skriver om mode, interiör och hantverk ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Hon är övertygad om att ännu fler formgivare kommer att satsa på ny design av återvunnet material framöver.

– Ja det tror jag. Vi måste titta på vad vi kan göra med textilberget samtidigt som vi måste sluta att kasta kläder.

Sandra Eriksson