ANNONS

Ted Gärdestad hyllas med konsert

15-årig Ted Gärdestad och Janne Schaffer i Metronomestudion.
15-årig Ted Gärdestad och Janne Schaffer i Metronomestudion.
Fotografier ur Ikoner ICONS och ingår i Thuressons Photo Collection.
Fotografier ur Ikoner ICONS och ingår i Thuressons Photo Collection.
I år är det 20 år sedan Ted Gärdestad dog. Vännen, kollegan och musikern Janne Schaffer tar Teds musik till Älta Kulturknut.
ANNONS

Satellit, Så mycket bättre och Himlen är oskyldigt blå – den låtskatt som Ted Gärdestad lämnade efter sig när han tog sitt liv 1997 förvaltas flitigt än idag. Ofta beskrivs han som en av Sveriges största musiker och låtskrivare.

I vår hyllas han på Älta Kulturknut när gitarristen Janne Schaffer med sexmannaband gör stopp för en konsert på Ted-tema, den enda gänget gör i Stockholmsområdet. En massa musik, och storyn bakom, utlovas.

– Vi utgår från hans originalarrangemang. Jag var ju med och spelade in nästan allt och vet exakt hur Ted ville ha det, säger Janne Schaffer.

Ted och Jannes vägar korsades tidigt 70-tal. Ted var 15, Janne tio år äldre. De började spela ihop och blev snart nära vänner. Janne medverkade som studiemusiker i de flesta av Teds låtar och producerade också den sista plattan, ”Äntligen på väg”. 1997 tog Ted Gärdestad sitt liv.

–  Med facit i hand hör man att han berättar om hur dåligt han mår i de sista låtarna, säger Janne som spelade på vännens begravning.

Janne Schaffer firar i år 60 år som musiker – ”Jag byggde min första gitarr i slöjden 1957″– och han är ständigt ute på turné. På konserten i Älta i mars utlovas tolkningar av Ted Gärdestads låtar som inte finns inspelade. Dessutom blir det låtar av bland annat ABBA, Bob Marley och Toto som Janne Schaffer lirat ihop med under åren.

Ted Gärdestad, däremot, var inte glad i att stå i rampljuset, berättar Janne.

– Han uppfattades som tonårsidol, men trivdes egentligen inte alls med att spela inför publik. Han ville skriva låtar.

Varför är Ted Gärdestads musik så uppskattad än idag?

ANNONS

– Det är bra melodier. Ted försökte sätta en viss stämning med musiken och texterna bär fram den på ett ganska oslagbart sätt. Vi var noggranna. Kvalitet håller i längden.

Spelningen äger rum den 10 mars. Biljetter kan köpas på billetto.se och i Älta Kulturknuts reception från den 9 januari.

Fotografierna är hämtade ur boken IKONER ICONS och ingår i Thuressons Photo Collection.