Ta genvägen till en ätbar köksträdgård

Tradigt att vänta på att frön ska gro? Uppdrivna plantor är en bra genväg, tipsar Linda.
Tradigt att vänta på att frön ska gro? Uppdrivna plantor är en bra genväg, tipsar Linda.
Våren är här – dags att köra fingrarna i jorden.
Du behöver varken ha en trädgård eller en massa tid för dina plantor. Trädgårdsmästaren Linda Schilén visar genvägarna till en ätbar köksträdgård.
Du kan ha färskpotatisen klar till midsommar!

Vårsolens strålar värmer uteplatsen i Ursvik i Sundbyberg där Linda Schilén, med hunden Ester som evig följeslagare, botaniserar bland fröpåsar, plantor, krukor och jordpåsar.

April är lika med hög tid att dra igång säsongens köksträdgård. Lindas filosofi är att det varken krävs ett proffs eller en trädgård för att få till ett hemodlat ätbart skafferi. Nyss utkomna boken ”Genvägar till köksträdgården” innehåller en mängd smarta tricks för hur man går tillväga.

– Många säger att de inte har gröna fingrar. Men välj att odla de lättaste grönsakerna. Ruccola, zucchini och sockerärter är svårt att misslyckas med.

Zucchini, sallad och ärter kan skördas relativt fort. Se detaljer längre ned under ”Grön på odling? Satsa på det här”.

Andra nybörjarodlare blir lätt för ivriga.

– Ett misstag är att man köper på sig en massa fröpåsar och testar allt. Men då blir det bara skötsel och en belastning, och dyrt.

I stället kan man välja sina favoritgrönsaker, en blomjord som passar de flesta grödor och en begränsad yta. Har du balkong? Perfekt.

– Det finns flera fördelar med balkong. Jorden håller sig varm när det är en begränsad yta för solen att värma upp. Grönsakerna håller sig fräscha när du slipper skadedjur. Och så inreder du ju samtidigt som du odlar, det blir vackert!

Hon är utöver trädgårdsmästare även konstnär. Gröna blad och brun jord i alla ära – färgklickar kan pigga upp. Hon tipsar om att plantera blommor ihop med grönsakerna. Vackert, plus att det lockar till sig pollinerande bin och blomflugor.

– Balkongen är en plats du ska vistas på, då vill man ha det vackert. Välj bara ätbara blommor om du har barn hemma. Purpurfärgade sockerärter är också snyggt.

Jord – en hel vetenskap. Enkelt kan man säga att sallad och bladgrönsaker som skördas ovan jord vill ha näringsrik jord. Potatis och rotsaker trivs bäst i näringsfattig. Tänkte du odla lite blandat? Välj allround-jord, som blomjord.

Att invänta skörd kanske kan verka tradigt. Men vem har sagt att man måste börja med ett frö? Linda Schilén är tvärtom varm förespråkare av genvägar – som plantadoption.

– Vissa grönsaker har väldigt lång utvecklingstid från frö, som tomat eller zuccini. De hinner inte bli klara om du inte börjar så i januari. Maxa skörden genom att adoptera en färdiguppdriven grönsak och sätt ut i april-maj i stället.

Örter och en del grönsaker går fint att odla inne, då är det viktigt att tillföra extra ljus så att plantorna orkar växa sig stora.

– Tomater, sallad och krasse funkar bra för inomhusodling.

Ärligt talat, blir en grönsak godare bara för att man odlat den själv?

– Ja. Jag tycker man äter med alla sinnen. När man har en historia till en grönsak blir det en större smakupplevelse.


 

Grön på odling? Satsa på det här

 

Mangold

Därför: Lättodlad och snygg
Så: Så frön i maj eller köp planta.
Skörda: Efter 6 veckor
Gott till: I varma och kalla rätter, i sallader eller som dolmar fyllda med bulgur och västerbottenost.

Plocksallad

Därför: En planta ger stor skörd, om och om igen
Så: Så frön från april och hela säsongen
Skörda: Efter 4 veckor
Gott till: I alla sallader

Sockerärta

Därför: Snabb skörd, lättodlad.
Så: Så frön från april till midsommar
Skörda: Efter 5 veckor
Gott till: Krispigt pålägg på mackor eller som de är
Lindas tips: Välj den snygga lila ärtan av sorten shiraz!

Zucchini

Därför: Ger matig skörd
Så: Plantera uppdriven planta när frostnätterna är över.
Skörda: Efter 16 veckor.
Gott till: Grilla, ugnsrosta, skiva ned i salladen.

Potatis

Därför: Egen potatis, kan det bli bättre?
Så: Lägg en sättpotatis i jorden i en kruka i april/maj. Ska förgro tre veckor före utplantering.
Skörda: Efter 5 veckor.
Gott till: Midsommarsill och sommargrill! Och som den är, nykokt med smör.
Lindas tips: Välj den tidiga sorten Amandine.