Så gjorde Stockholms stad entré på internet

stockholms stad första internetsida
Så här såg stadens hemsida ut 1996.
När Stockholm gav sig ut på webben var internet knappt fött. Kanske inte du heller!

I ”Wayback Machine”, ett arkiv över hemsidor, syns stockholm.se första gången den 27 november 1996.

Det skulle dröja till mitten av 2000-talet innan bredband standardiserades, och därför erbjöds varje del av hemsidan i två versioner: en med bilder, och en utan. Versionen utan text var ett snabbare alternativ för den tidens betydligt långsammare uppkoppling: genom telefonlinjen via ett modem, vars karaktäristiska sprakljud blivit en symbol för internets barndom.

Höga förhoppningar om nya tekniken

Tilltron till internet var skyhög, vilket några år senare skulle resultera i IT-bubblan som sprack. Möjligheterna verkade oändliga, och det pratades mycket om att vägen till en ”absolut demokrati” var öppen. Tanken var att medborgarna via internet skulle kunna utbilda sig i alla ämnen, sätta sig in i alla samhällsfrågor, delta i en absolut jämlik debatt där alla skulle få komma till tals, och till och med rösta digitalt.

Även om det inte direkt fanns några sådana tankar uttalade på stockholm.se, syns ändå vissa spår av den tidens anda. En av de stora avdelningarna på sidan heter ”Demokrati”.

Här kunde användaren läsa matnyttig information om stadens verksamhet, och bland annat få en lättöverskådlig bild över de folkvalda ledamöterna. Vissa hade till och med en liten kuvertsymbol, med en e-postadress direkt till ledamoten, eller en sekreterare.

En ”web-guide” gav användaren en översikt över vilka webtjänster som staden tillhandahöll. Där fanns bland annat länkar till några skolors hemsidor, en sida med turistinformation, och Kulturhusets hemsida som just då såg ut så här: