ANNONS

Glad konst när barnen får välja

Vi skulle få ett färggladare Vallentuna om barnen bestämde hur konsten på gator och torg skulle se ut.

Nu blir det verklighet då barnens egen konst ska ställas ut.
ANNONS

Finurliga rutschkanor, djur och bollar skulle 11 och 12-åringar från Vallentuna helst se som konstverk i Vallentuna centrum om de fick bestämma.

– Om de skulle få sätt upp sina verk skulle det bli färgglatt, lekfullt och ett helt annat uttryck i Vallentuna, säger Rebecka Walan, museipedagog från Stockholms läns museum.

Hon och kollegan Jennifer Scultzberg har tillsammans med fem klasser i årskurs fem och sex på Karlbergsskolan och Bällstabergsskolan jobbat som riktiga konstnärer och tagit fram förslag till offentliga konstverk i Vallentuna, de flesta med en tänkt placering i Vallentuna centrum.

– Det har fått fundera över vad de vill att konstverket ska ge, skriva projektbeskrivningar och sedan gjort modeller av konstverket, precis som riktiga konstnärer arbetar i en process när ett offentligt konstverk beställts, säger Rebecka Walan.

Modeller av konstverken och projektbeskrivningarna ställs ut i Vallentunasalen till den 4 februari.

– De valde motiv efter sina intressen. Om de fick bestämma skulle konsten bli mer ungdomsförankrad. Har finns fotbollspel­ are, olika finurligt gjorda bollar, och många djur, det är ett älskat motiv. De vill att man ska bli glad av deras verk, säger Rebecka Walan.

Utställningen är en del i projektet Skapande skola. Eleverna har också fått titta specifikt på runstenar och komma med egna förslag på vad som skulle stå på runstenarna om de ristades i dag.

Museipedagogen Jennifer Schultzberg berättar för barnen om runstenar.

ANNONS