ANNONS

Gör helst inget i Phuket

David Hellenius är mest känd från tv, men nu spelar han Göran i Peter Magnussons nya komedi ”En gång i Phuket”.
David Hellenius är mest känd från tv, men nu spelar han Göran i Peter Magnussons nya komedi ”En gång i Phuket”.
I ”En gång i Phuket” har David Hellenius bytt prydliga kalufs mot mohikanfrisyr. Den nya filmen speglar en tid då vi ständigt jämför oss med andra.

Själv reser David numera helst till ställen där han kan ta sovmorgon och läsa en bok.
ANNONS

Många har kastat sig till biograferna för att se komedin ”En gång i Phuket” där David Hellenius dyker upp som barägaren George i små åtsittande badbyxor, en målad tribaltatuering runt armen och mohikanfrisyr.

– Jag brukar ju ha bankfrisyr annars, en fin TV4-frisyr. När jag hade mohikanfrisyr började helt nya människor morsa på mig.

Vad var det för människor?

– De som har likadan frisyr. Jag kände att Renée blev mer kär i mig också, när jag var en annan i Thailand.

Rollfiguren George beskriver han som ”en galen prick”. En fixare som har stuckit ifrån något hemma och har problem med humöret.

– Vilken linje har han gått? frågar David parhästen Peter Magnusson som skrivit manus och spelar huvudrollsinnehavaren Sven.

Det är pressdag i en hotellbar och Peter tar sig en kort funderare.

– BIP. Barn- och idrottspersonal.

– Har han suttit inne? undrar David.

ANNONS

– Två månaders ungdomsvård.

Men egentligen handlar ”En gång i Phuket” inte så mycket om att resa till Thailand. Filmen vill i stället spegla en tid då vi ständigt jämför oss med andra.

Enligt David Hellenius räcker det inte längre att ha ett bra jobb och bo bra. Om man reser ska det vara ett jätteäventyr, där man besöker grottor och utsätter familjen för nära-döden-upplevelser. Och ska man jogga ska det inte längre vara några kilometer. Det ska vara två mil, sju dagar i veckan. Barfota.

– Jämför man sig med någon som har det sämre kan man till och med må lite bättre. Min mamma kan säga ”Gud vad gammal hon har blivit”. Ibland kan hon dra till med att någon är ”välbevarad”, som en gammal fossil. Men själv tycker man inte att man åldras.

Jämför du dig med andra?

– Jag håller på så mycket med mig själv och funderar på hur jag mår. Men det är klart att det finns en omedveten avundsjuka, det finns det i alla yrken. ”Jaha, de fick de tittarsiffrorna”.

David Hellenius har funderat mycket på det här med att åka på semester för andras skull och kommit fram till att det är bättre att åka till ett resmål där det inte finns så mycket att se. Då kan han ta sovmorgon, dricka två glas vitt vin till lunch och läsa en bok tills det är dags att dricka öl.

Vändpunkten var en resa till Sicilien där en i hans resesällskap ville se och fotografera allt – och absolut åka till vulkanen Etna. När de åkte på en motorväg nedanför Etna tyckte David att vulkanen såg konstig ut. Det visade sig att den hade sitt största utbrott på 30 år.

När det dagen därpå var dags för två dagars vandring upp och ned till Don Corleones hemby hängde David inte med. Han hade fått nog av påtvingade upplevelser.

– Jag är inte intresserad av tavlan av någon ”Badá Tasseau” eller av någon sevärdhet som ”Rucka-stenen”. Det kan låta obildat, men det får inte bli ett tvång.