ANNONS

Gör uppror mot Musse Pigg-förbud

Mannen tänker rebellera mot Musse Pigg-förbudet.
Mannen tänker rebellera mot Musse Pigg-förbudet.
Läsare tänker göra uppror mot Stockholms stads Musse Pigg-förbud.

– Ikväll ska jag samla burkar i Kungsträdgården iförd Micke Mouse-outfit med min vän Nico från Rumänien som är både fattig, hungrig och ledsen, säger mannen.
ANNONS

Mitt i:s nyhet om att vakterna i Eurovision Village i Kungsträdgården avvisat flera romer som vill komma in på festområdet har väckt reaktioner.

På lappen, som är skriven på både rumänska och svenska, och som vakterna ska ha visat upp för ett flertal romer stod det:

”Eftersom detta är ett evenemangsområde är det inte tillåtet att tigga, plocka burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Ni bör hålla er utanför evenemangsområdet för att slippa samröre med polis och säkerhetspersonal”.

En läsare skriver till tidningen:

”Tack för artikeln om hur Eurovisionpartyt spårat ut med tillämpningen av raslagar i Kungsan. Ikväll ska jag samla burkar i Kungsträdgården iförd Mickey Mouse-outfit med min vän Nico från Rumänien som är både fattig, hungrig och ledsen.”, skriver en man och bifogar bild på sin kvällsklädsel.

Enligt Jesper Ackinger, projektchef för Eurovision Song Contest på Stockholms stad, togs lappen fram för att på lätt svenska och sen översatt till rumänska förklara vilka regler som gäller inne på festivalområdet.

– Vi försöker ha en festival som välkomnar alla, och alla är välkomna, oavsett kön och sexuell läggning. För att det ska bli så trevligt som möjligt för alla så har vi satt upp förhållningsregler vilka är då att man inte ska störa och trakassera besökare. Vi vill inte heller det ska vara ambulerande försäljning på området, säger han.

Formuleringen om Musse Pigg kommer sig av en person som utklädd till Disneykaraktären går runt i innerstan i syfte att barn ska bli fotade med honom, menar Ackinger.

– Så kostar det pengar för föräldrarna. Det är en typ av försäljning på vårt område.

ANNONS

Något förbud mot att klä ut sig finns dock inte.

– Musse är välkommen, alla som vill klä ut sig är välkomna, bara man inte beter sig olämpligt, säger Jesper Ackinger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.