ANNONS

Ny graffitimålning på Kronobersgatan i helgen

Den övermålade penismålningen på Kronobergsgatan.
En ny graffitimålning ska nu växa fram på Kronobergsgatan 35.
En ny graffitimålning ska i helgen växa fram på fasaden på Kronobergsgatan 35 på Kungsholmen.
Inte mindre än 24 olika konstnärer står bakom graffitikonstverket.
ANNONS

I april väckte konstnären Carolina Falkholt rabalder när hon målade en gigantisk blå penis på fasaden till Kronobergsgatan 35.

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg har länge upplåtit väggen åt gatukonst men penismålningen Fuck the world blev inte långvarig. Efter bara en vecka målades den över och kvar blev ett trist blått streck.

Ny målning klar i helgen

Men nu händer det saker igen. Både nya konstnärer och alla de som tidigare målat på fasaden har bjudits in till att delta och bidra till den nya målningen.

Totalt är det 24 konstnärer som ska arbeta med konstverket som går under namnet Sthlm 5 pointz. Verket ska bli klart under helgen.

– 5 Pointz var en fastighet i New York som under 90-talet uppläts som ateljéer för nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderlig och samtida samlingsplats för gatukonst, säger Andreas Blom, grundare och curator i Kollektivet Livet som ansvarar för muralmålningen i Kronobergsgatan.

Stilen som nu används kallas för throw-ups, något som Andreas Blom beskriver som ett kalligrafiskt nörderi.

– Det är ett typografiskt uttryck som uppförs så snabbt som möjligt. Många kan ha finslipat på en stil i flera år.

ANNONS

Öppnar för fler muralmålningar

Fastighetsägaren verkar inte ha avskräckts av den häftiga debatten kring Fuck the world. Istället öppnar man för liknande projekt på fler fasader.

– Kultur och konst är en viktig del i utvecklingen av intressanta stadsmiljöer och vi tror starkt på idén att låta kulturen breda ut sig och ta plats, säger Jon Allesson som är affärsutvecklingsansvarig på Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

ANNONS