Grammisbelönade Salazar Brothers byter musikstil – skriver för sångare

Masse och Salla i studions instrumentrum. De har byggt om studion och i framtiden kommer de också att skriva för sångare och artister inom andra genres.
Masse och Salla i studions instrumentrum. De har byggt om studion och i framtiden kommer de också att skriva för sångare och artister inom andra genres.
Owe Thörnqvist hoppar loss med Keya Turan.
Owe Thörnqvist hoppar loss med Keya Turan.
Finess och Py Bäckman.
Finess och Py Bäckman.
Bröderna följde med runt om i Sverige i Lyckliga Gatan.
Bröderna följde med runt om i Sverige i Lyckliga Gatan.
På bästa sändningstid under sex veckor gör bröderna Salazar hiphop av gamla svenska klassiker.

Samtidigt avslöjar de för Mitt i Botkyrka Salem att de är på gång med både teater och en ny musikstil.

– Vi kommer att börja skriva med sång, säger "Salla".

En ny säsong av Lyckliga Gatan har premiär på TV4 på måndag. Under sex veckor möter folkkära artister, som satt sin fot på Allsång på Skansen-scenen både en och två och tio gånger, relativt oetablerade hiphop-artister på uppgång. I varje program hjälper bröderna Salazar Campos från Fittja de unga hiphoparna att tolka och skriva ny musik till gamla klassiker i sin studio i Norsborg.

Först ut är mötet mellan Py Bäckman som bland annat skrivit Tommy Körbergs Stad i Ljus och hiphoparen Jaouli ”Finess” Akofely från Hässelby.

Producenten ”Masse” Salazar Campos minns ”Finess” inspelning av Stad i Ljus som gripande.

– Låten handlar om himmelriket och för Finess var det väldigt speciellt eftersom hans bror blev mördad. Det var mörkt och känslosamt att spela in låten. Men allt klaffade och medlemmar från Tensta Gospel Choir deltog, säger Masse.

Bröderna Salazar är även med när artisterna spelar upp varandras låtar live på gator och i parker i hiphoparnas hemorter. Salla minns när de besökte Loni Mo i Bergsjön, en av Göteborgs förorter.

– När vi kom in på pizzerian där blev folk glada. I pizzerian spelade de mycket musik som gjorts hos oss, säger Salla.

Salla var med i Latin Kings tillsammans med sin storebror Chepe och Dogge Doggelito från Alby. Gruppen slog igenom med buller och brak 1994 och det var också under Latin Kings-tiden de startade studion och skivbolaget i Norsborg som Salla nu driver tillsammans med lillebror Masse. Hiphopen har varit studions adelsmärke men nu berättar Salla att bröderna är på väg att slå in på ett nytt spår. Nya takter och toner är att vänta från Redline-studion i Kärsbyskolans källare.

– Vi har börjat samarbeta med andra låtskrivare och artister. Vilka kan jag inte säga än, säger Salla.

Är det artister folk känner till?

– Ja, det är namn folk känner till. Men bäst att inte nämna än, säger Salla.

Vilka låtskrivarna är vill han heller inte avslöja. Men att en av dem skulle vara Mando Diaos tidigare frontfigur Gustaf Norén är inte osannolikt. Norén sökte själv upp bröderna för samarbete för flera år sedan och har sedan dess behållit kontakten.

Är det rock eller pop ni ska göra?

– Det är experimentellt. Det är en blandning av olika musikstilar. Det är inte pop direkt och inte heller rock utan en blandning av många stilar. Du kanske kan säga ”urban”. Men vi skriver för sångare och artister inom andra genrer och inte för rappare, säger Salla.

Hur känns det?

– Det blir roligt att få jobba med andra artister och lite av en utmaning. Det känns skönt att släppa skivbolagsdelen lite, säger Salla som också har en teaterpjäs med Mommo från Mohammed Ali i sikte.

Att studion som varit ett nav inom svensk hiphop i åratal kommer att lägga ned hiphopen finns dock inte på röda linjens karta.

– Vi kommer också att fortsätta med samma sak som vi alltid gjort också, säger Salla.

Läs mer om hiphop i Botkyrka:

Familjen Salazar minns ”Jag vill tacka livet”

Adam Kanyama aktuell i film och med nytt album

Fittjabon Näbil åt med kungen och blev medlem i Kartellen

Årets bästa låt spelades in i Botkyrka

Fakta

Artisterna i Lyckliga Gatan

Ikonerna: Owe Thörnqvist, Nordman, Sylvia Vrethammar, Richard Herrey, Louise Hoffsten och Py Bäckman.

Utmanarna: Cleo, Dani M, Finess, Keya Turan, Lani Mo och Beri Gerwise.