ANNONS

Irénes granitskrift blir Barkarbybornas vardagsvy

Konstnären Iréne Vestmans skulpturer bär på historier. Men det är upp till betraktaren själv att tolka och läsa in sin egen betydelse i de främmande bokstäverna, poängterar hon.
Iréne Vestmans bokstäver, sprungna ur hennes fantasi, intar år 2025 Barkarbys nya perrong.
När nya tunnelbanan öppnar i Barkarby år 2025 öppnas också portarna till konstnären Iréne Vestmans värld. Det är en värld full av främmande bokstäver och ord, tremetersskulpturer i granit och – framför allt – berättelser.
– Jag är nog lite bortskämd som får göra det här, säger Iréne, som knappast känner sig ansvarstyngd av uppdraget.
ANNONS

Associationerna går kors och tvärs. Relieferna för tankarna till Tetris, det gamla ryska datorspelet. Målningarna på väggen påminner om kartor, gula kontinenter som brer ut sig i en atlas, och betongskulpturerna som står på rad på golvet är som hämtade från en fornminnes ritualplats, med sina otydbara inristningar.

Iréne Vestman blickar ut över sina skapelser. Under åratal har hon skissat och mejslat fram sina bokstavsliknande symboler, som i olika form nu ställts ut i Jakobsbergs konsthall. Varje konstverk är både en bokstav och ett ord, men olika något man hittar i ordböcker och alfabet.

– Det är roligt när man sätter ihop olika delar så här, för plötsligt börjar de tala med varandra. Då blir det som att ”nu håller de på och snacka en massa som jag inte bestämt”, säger Iréne Vestman.

Betongskulpturer med Iréne Vestmans bokstäver, på Jakobsbergs konsthall

Betongskulpturerna som radar upp sig i Jakobsbergs konsthall kommer inte stå på nya perrongen i Barkarby, men bokstäverna de bär på finns med. Den längst till höger kommer sitta som en öppning i taket på biljetthallen och fungera som både ljusinsläpp och ventilation.

Bokstäverna intar nya stationen

Hon talar om skulpturerna – eller ”delarna” som hon konsekvent kallar dem – med värme, nästan som om de har personlighet. Och det är kanske inte konstigt, när man inser hur länge och intimt hon arbetar med varje ”del”.

– När jag jobbar med ett ord och en bokstav då är jag verkligen inne i den. Jag fortsätter tills den har ett självständigt uttryck och lever i sig själv. Jag har en vision, men plötsligt tar den avstånd och liksom stampar ifrån, säger hon.

Och där står de nu, efter den långa skapelseprocessen har de landat mitt på golvet i Jakobsbergs konsthall. Just de här skulpturerna kommer inte stå på stationen, men bokstäverna de bär på kommer ta plats i annan form.

Om du ser en målning av ett träd frågar du aldrig ”vad är det för träd?”

ANNONS

Irene Vestman, konstnär

Totalt kommer tiotals av Iréne Vestmans verk utgöra den nya stationskonsten. Ett trettiotal reliefer på väggarna, fem granitskulpturer på perrongen, inlägg i golven och specialdesignade bänkar – listan är lång.

En av de granitskulpturer som ska stå på perrongen när Barkarbys nya tunnelbanestation invigs år 2025.

En av de tre meter höga granitskulpturer som ska stå på perrongen när Barkarbys nya tunnelbanestation invigs år 2025.

Gemensamt för allt är att det är Irénes skriftspråk som utgör formerna. Det är frestande att fråga vad skulpturerna betyder, vad de bildar för ord. Iréne Vestman är inte bekväm med frågan.

– Om du ser en målning av ett träd så frågar du aldrig ”vad är det för träd”. Du kanske tittar på uttrycket i trädet. Det är samma sak här. Det jag skrivit är mitt sätt att berätta någonting, men sen är det upp till betraktaren att tolka, säger Iréne Vestman.

Iréne låter sig inte skrämmas av ansvaret

Och tolka kommer Barkarbyborna få många tillfällen att göra. Iréne Vestmans bokstavskonst i granit och betong kommer bli en integrerad del av den nya stationen som planeras stå klar år 2025. Varje dag, till och från jobb och skola, ska ögonen vila på det Iréne erbjuder dem. Ett stort förtroende att förvalta, men konstnären själv verkar inte tyngd.

– Det är som att bygga sig en koja. Det är ju en dröm!

Känner du dig inte alls ansvarstyngd?

– Jag har blivit utvald att göra den här stationen och då måste jag ju lita på mig själv. Alla människor har sin värld. Jag har min och du din. Jag gräver djupt och undersöker min och låter dem ta del av den. Att få ta del av en annan människas värld kan inte vara annat än positivt kan jag tycka, säger hon.

– Men hur allt i slutändan tolkas, det kan jag ju inte styra. Det finns inga garantier för någonting, lägger hon till.

Granitbokstäver på vila inför premiären

Stationens kronjuveler blir de fem skulpturerna, tre meter höga, som kommer stå på perrongen. De är alla delar från ett och samma granitblock som hämtades i urberget i Bohuslän, för att sedan ta formen av ett ”bokstavsord”. Flera av dem är redan färdigkluvna.

– De ligger på vila i Bohuslän och väntar på att få komma ner i underjorden igen, säger Iréne Vestman med ett leende.

Granitskulpturerna som ska inta nya tunnelbaneperrongen i Barkarby ligger på vila i Bohuslän.

Granitskulpturerna ligger och laddar batterierna inför deras stora dag. Om cirka sex år ska de inta nya tunnelbaneperrongen i Barkarby.

Relief som, i större format, kommer sitta på väggen i nya tunnelbanan i Barkarby.

Totalt 35 reliefer kommer sitta på väggarna på nya tunnelbanestationen. Den på bilden kommer finnas med, men i större format och i en mörkare betong.

Målning av en av Iréne Vestmans bokstäver. Just den här har varit utgångspunkten för de nya specialdesignade bänkarna på Barkarbystationen.

Iréne Vestmans bokstäver har många användningsområden. Den på bilden har fått agera modell för de nya bänkarna som ska stå på perrongen. Barkarby blir den enda av de nybyggda stationerna som får egendesignade bänkar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.