ANNONS

Grannarna blev stjärnor i Billy Elliot

Samira Bethke, Uno Elger och Naomi Bethke spelar alla i Billy Elliot på Stadsteatern.
Samira Bethke, Uno Elger och Naomi Bethke spelar alla i Billy Elliot på Stadsteatern.
I ett kvarter intill Vanadislunden bor inte en, inte två, utan tre musikalstjärnor.
I vår delar Vasastadsborna Uno, Samira och Naomi scen i musikalen Billy Elliot.
– Det bästa med musikalen är att det är barn som har huvudrollerna, säger Uno Elger, 12.
ANNONS

När Uno Elger från Vasastan kom till audition för musikalen Billy Elliot tänkte han att han hamnat på fel plats. Han är i grunden streetdansare och medan de andra pojkarna bar balettrikåer var Uno Elger klädd i mjukisbyxor och linne.

– Om de dansar i trikåer måste de vara jättebra på balett, tänkte jag. Jag trodde att det var slut för mig, säger han.

Klär sig i ”tjejkläder”

Men trots att han inte hade dansat balett förut imponerade han på juryn. Han fick en plats på den tvååriga Billy Elliot-skolan och tilldelades rollen som Billys bästa vän Michael. En kille som utmanar normerna, bland annat genom att klä sig i ”tjejkläder”.

– I början tänkte jag att det var lite pinsamt att dansa i klänning framför jättemånga personer. Men när jag kom ut på scenen och publiken gav sitt stöd och klappade med var det bara jätteroligt. Michael är verkligen sig själv och det är det som hela musikalen handlar om, säger Uno Elger.

Med sig på scenen har han systrarna Samira och Naomi Bethke, också de från Vasastan. Till skillnad från Uno är de uppvuxna med baletten. Deras pappa gick på Kungliga Svenska Balettskolan och deras farmor, Gerd Andersson, var prima ballerina på Kungliga Operan.

– Det var farmor som uppmuntrade mig att söka till Kungliga Svenska Balettskolan. Nu har jag gått där i nästan fem år, säger Samira Bethke, 14, som spelar en av balettjejerna i föreställningen.

Bor ett stenkast från varandra

Hennes lillasyster, 11-åriga Naomi Bethke, har dansat så länge hon kan minnas. I Billy Elliot-musikalen spelar hon rollen som Debbie, en kaxig tjej med tuffa hemförhållanden. Till skillnad från Naomi är hon inte särskilt intresserad av balett.

– Hennes mamma blev aldrig någon prima ballerina och nu försöker hon leva sina drömmar genom mig. Hon tycker att jag är lat och använder mig lite som en slav på lektionerna, säger Naomi Bethke.

Faktum är att det här inte är första gången som Uno, Samira och Naomi träffas och dansar tillsammans. Vännerna bor nämligen ett stenkast från varandra i Vasastan. Men Billy Elliot-musikalen blir den första föreställningen som de deltar i tillsammans.

ANNONS

– Det bästa med den här musikalen är att det är barn som har huvudrollerna. Ofta är det mest vuxna på scenen, säger Uno Elger.

”Spänning i luften”

Musikalen hade premiär i februari och vid det här laget har vännerna blivit varma i kläderna. Men de beskriver fortfarande de sista minuterna innan föreställningarna som nervpirrande.

– Alla reagerar olika. Vissa springer runt och skriker och andra sitter i ett hörn och pratar för sig själva. Men det som man känner mest är att det är spänning i luften. Alla älskar det här och man gör det för att man tycker det är kul, säger Naomi Bethke.

Uno, Naomi och Samira kommer att synas i musikalen Billy Elliot på Stadsteatern under hela våren.