ANNONS

Gräver i Stockholms okända historia

Torun Zachrisson har grävt fram material till en ny bok om hur det såg ut i Stockholm före Stockholm grundades. Med hjälp av ytterligare nio författare beskriver hon stadens äldsta och mer okända historia.
ANNONS

Under slutet av yngre järnåldern (cirka 550–1050 e Kr) hade landhöjningen skurit av landområdet där Stockholm ligger idag. Mälaren bildade en insjö och kontrollen av in- och utfartslederna blev strategiskt viktiga. Den enda möjlighet att färdas in och ut ur Mälaren fanns då vid Stadsholmen, det vi idag kallar för Gamla stan.

Någon gång under slutet av 1100-talet och mitten av 1200-talet anlades på Stadsholmen alldeles söder om Norrström ett försvarstorn, det blivande tornet Tre Kronor. Stockholm grundades ungefär samtidigt, någon gång mellan 1187 och 1252. Det är en period i den svenska historien som är välventilerad. Men vad som fanns före medeltiden är inte lika analyserat. Och det är något Torun Zachrisson och hennes medförfattare vill ändra på med boken Stockholm före Stockholm som kommer ut i bokdiskarna på onsdag.

– Vad Stockholm var före Stockholm stad grundades är inte så väldigt känt. Tidiga spår har sopats bort av stadens utveckling eller lagts som lager under den. Det som återstår är spridda fynd, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.