ANNONS

”Grotesco är som familjeterapi”

”Det finns en förväntan att vi ska balla ur. Häromdagen var vi med i Nyhetsmorgon, och det gjorde det ju såklart ”, säger Grotescomedlemmen Michael Lindgren.
”Det finns en förväntan att vi ska balla ur. Häromdagen var vi med i Nyhetsmorgon, och det gjorde det ju såklart ”, säger Grotescomedlemmen Michael Lindgren.
Michael Lindgren.
Michael Lindgren.
Grotesco.
Grotesco.
Michael Lindgren och Henrik Dorsin.
Michael Lindgren och Henrik Dorsin.
Michael Lindgren och Henrik Dorsin äger Scalateatern vid Norra Bantorget. Utanför teatern har de nu även öppnat en uteservering.
Michael Lindgren och Henrik Dorsin äger Scalateatern vid Norra Bantorget. Utanför teatern har de nu även öppnat en uteservering.
Grotesco är humorgruppen som slog igenom med Tingeling i Mello 2009 och ligger bakom hittar som ”Bestefar og jeg” och ”Bögarnas fel”. Nu gör Michael Lindgren, som är uppväxt på Lidingö, och de andra skådespelarna succé med sin turnerande humorshow. Men det var nära att den inte blev av.
ANNONS

”Grotesco på Scala på turné” är en succé. Efter två utsålda säsonger avslutas Sverige-turnén på Cirkus den 26–28 maj. Det är sista chansen att se Michael Lindgren och de andra i den kritikerrosade humorshowen.

Showen börjar som en pastisch på ett dammigt kostymdrama. När skratten i salongen blir allt fler blir skådespelarna förbannade. Publiken drar på sig Guds vrede för att ha pissat på teatergudinnan Thalia och ska kvävas till döds…

– Efter en spelperiod med cirka 175 föreställningar, mår vi otroligt nog bättre som grupp. Det finns en respektfullhet, säger skådespelaren Michael Lindgren som kisar i solen över en Caesarsallad.

Men det var nära att showen inte blev av.

Humorgruppen Grotesco uppstod egentligen ur en ungdomsteater. Michael Lindgren och Henrik Dorsin och några till började jobba ihop redan på lågstadiet, andra kom till under gymnasiet via kommunala ungdomsteaterprojekt. För tio år sedan hade gruppen blivit komplett.

– Alla har jobbat med sig själva under åren. Klart att det finns excentriska beteenden. Det blir som ett äktenskap. Vi kallar det ”familjemiddagen”. Det kan skava som fan i perioder. Då känner man ibland att ”nu går vi åt varsitt håll”. Inför den här föreställningen var det så. Ville vi ens jobba ihop?

Hur kan en ”familjemiddag” se ut?

– Det är väl ingen hemlighet att Per Andersson har en energi som inte är mätbar, den är bortom Richterskalan nästan hela tiden. Han fyller salongen med så jävla mycket kraft, men ibland kan det gå ut över helheten. Han har svårt att hitta av-knappen bakom scenen.

Michael berättar att Henrik Dorsin tycker det är tungt att gå ut på scenen.

ANNONS

– Han är väldigt koncentrerad och kan uppfattas som sur och lite stingslig, vilket leder till kommunikationssammanbrott. Inte minst med mig, som har ett behov att få prata och analysera. Jag kan mala samma detalj hur länge som helst. Det gör att de andra vill skjuta mig. Och Emma Peters har ett jävla humör om hon upplever att någon går in i hennes space.

Så föreställningen har varit som familjeterapi?

– På något sätt. Det vi byggt tillsammans är faktiskt värt något. Det funkar och roar människor. Det är en häftig känsla som man blir glad av.

Precis som i vilken lång relation som helst tycker han att det är viktigt att vara bjussig med förändring och inte låsa sig i gamla roller.

Michael Lindgren och Henrik Dorsin gick i samma klass under hela grundskolan på Lidingö. Michael, vars föräldrar var egenföretagare i modebranschen, bodde i villa i Högberga.

– Där jag bodde fanns en gräns. En mur mot Käppala, där någon målat en pil åt det hållet och skrivit ”Sossar”. En markering mot hyreshusområdena. Det var ett skällsord för de borgerliga ungarna antar jag. Henrik bodde på sossesidan i Holaveden. Det där skojar vi om.

 

Fakta

Älskar Årsta

Namn: Michael Lindgren.

Ålder: 38 år.

Familj: Sambon Sara och treåriga dottern Uma.

Titel: regissör, skåde­spelare.

Bor: Årsta. ”Det är verkligen ett levande lokalsamhälle. Restaurangen Två små svin vid Årsta torg är jättefin och har en härlig uteservering. Runt Årsta centrum finns det både grekiskt, indiskt, den k-märkta puben Hjälmaren och kebaben Palmyra. Där finns nyckelservice och djuraffär. Ett levande litet centrum som funkar och går runt. Det är ovanligt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.