ANNONS

Haluatko kupin kahvia?*

Dricker kaffe när de träffas. Botkyrkaborna Anna Moisio, Taina Virta, Maija Oinas, Eero Riihelä, Helena Jyrkkä och Teuvo Virtanen har alla rötter i världens mest kaffedrickande land.
Dricker kaffe när de träffas. Botkyrkaborna Anna Moisio, Taina Virta, Maija Oinas, Eero Riihelä, Helena Jyrkkä och Teuvo Virtanen har alla rötter i världens mest kaffedrickande land.
Botkyrkas eget kafferosteri Johan och Nyström som satsar mot Finland deltar på kaffedagen i Alby. Enligt medgrundaren Johan Damgaard går satsningen i grannlandet "väldigt bra".
Botkyrkas eget kafferosteri Johan och Nyström som satsar mot Finland deltar på kaffedagen i Alby. Enligt medgrundaren Johan Damgaard går satsningen i grannlandet "väldigt bra".
Tycker du svenskarna dricker mycket kaffe? Då ska du veta att kaffelandet nummer ett i världen heter Finland.

– Jag tror många finländare är lite blyga, men när kaffet kommer fram börjar folk prata, säger Taina Virta.

I dag hyllas drycken av två finska föreningar i Botkyrka.
ANNONS

Knackar du på hemma hos någon av personerna på bilden här intill kan du räkna med att kaffepannan snart är rykande varm. Finlandsfödda Tumbabon Taina Virta som just slagit sig ned vid bordet drack sin första kopp när hon var 5 år.

– Jag minns att när jag var 10 år ville jag varken ha mjölk eller socker i kaffet. Jag har barnbarn i Botkyrka som också dricker kaffe, säger hon.

Enligt samlingen runt bordet frågar Botkyrkabor med rötter i Finland nästan alltid om den som kommer på besök vill ha kaffe.

– Det är nästan som en del av hälsningsfrasen, säger Anna Moisio från PRO Botkyrka Finska.

Att inte ställa frågan verkar kunna så tvivel hos den som knackat på dörren.

– Det kanske är lite konstigt. Då skulle jag kanske undra om hon inte vill att jag stannar så länge, säger Taina Virta.

Finland är det mest kaffedrickande landet i världen. Medborgarna konsumerar i genomsnitt 3,6 koppar om dagen, nästan dubbelt så mycket som italienarna (tvåa ligger Sverige med 3,2 koppar om dagen).

– Jag har funderat över vad det beror på. Finländare är ju ofta lite blygare, men kommer kaffet fram är det något mer som händer och då lossnar snacket, säger Taina Virta, som enligt egen utsago klämmer fem stora koppar om dagen.

Hon är medlem i Finska föreningen i Tumba-Tullinge. I dag tisdag arrangerar föreningen tillsammans med PRO Botkyrka Finska en dag i kaffets tecken, som en del av temaveckan Äldredagarna. Självklart kommer kaffedrickande att vara en av aktiviteterna. Och de hoppas att besökarna tar med sin egen favoritkopp att dricka ur.

ANNONS

– Det här är Arabia, konstaterar Anna Moisio och vänder på en av de framdukade kopparna som alltså kommer från den kända porslinsfabriken i Helsingfors.

Anna Moisio är ordförande i PRO Botkyrka Finska. De har aldrig några träffar utan att kaffet står på bordet. Den här dagen är inget undantag och ofta äter de samtidigt en munk med hål i, något alla konstaterar att är typiskt finskt. Sedan krossar de en föreställning många svenskar har om finska bakverk:

– Finska pinnar finns inte i Finland. Det är något som svenskarna har hittat på, säger Taina Virta.

Att det skulle vara onyttigt att ge barn kaffe är inget som oroar församlingen runt bordet.

– Det är hälsosamt och dessutom praktiskt att alla dricker kaffe när jag får besök, säger Taina Virta.

– I små mängder är det inte farligt, säger Eero Riihelä.

Kaffet i Finland smakar svagare än här, berättar de. Och den traditionen har de inte tagit med sig till Sverige. Helena Jyrkkä tycker att kaffet i Finland är blaskigt. Och Taina Virta tar med sig svenskt kaffe när hon åker till sitt födelseland.

– ”Jasså är det ditt kaffe”, säger de när de smakar, säger hon.

* Vill du ha en kopp kaffe?

Fakta

Hör vad kaffebönan och kopparna berättar

13.00 Rundvisning på aktivtetshuset Albys Hjärta.

13.20 Kaffebönans historia berättas av representanter från rosteriet Johan och Nyström i Tullinge.

14.15 Kaffepaus. Besökarna uppmuntras ta med sin egen favoritkopp.

15.00 Anna-Kaisa Öhgren från Stockholms Auktionshus berättar om just din och alla andras kaffekoppars kuriosa.

16.00 Slutsörplat och klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.