Han crowdfundar sin barnboksdebut

Väsbybon Sebastian Matar crowdfundar sin debutroman.
Väsbybon Sebastian Matar crowdfundar sin debutroman.
Han har skrivit och illustrerat "Pixie och pappa – på höstpromenad".
Han har skrivit och illustrerat "Pixie och pappa – på höstpromenad".
Sebastian matar bor i Upplands Väsby med familjen.
Sebastian matar bor i Upplands Väsby med familjen.
Det behövs mer fokus på pappors rol tycker Sebastian Matar som ville ge ut en barnbok om sin och dotterns relation. När förlagen sa nej bestämde han sig för att crowdfunda debutromanen.

Sebastian Matar var ute på upptäcksfärd en höstdag med dottern Melody i fjol.

– Det var en perfekt dag. Så vi lekte där i löven och det var så häftigt att se hennes glädje över saker man själv har tagit för givet hela sitt vuxna liv, säger Sebastian matar.

Han tyckte det var häftig att hans dotter verkligen fick honom att tänka till kring naturen och börja uppskatta de små tingen i vardagen. Han blev så inspirerad att direkt när han kom hem började han skissa på manuset till en barnbok.

”Det var så häftigt att se hennes glädje över saker man själv har tagit för givet hela sitt vuxna liv.”

Sebastian Matar, författare/illustratör

Nu är den illustrerade boken ”Pixie och papp – På höstpromenad” färdig. Men när Sebastian mailade runt till olika förlag fick han bara nej till svar.

– Efteråt har jag läst på och det verkar som att de flesta förlag inte satsar på outgivna och små namn.

Däremot hörde han talas om flera författare som crowdfundat sin första bok och därefter blivit kontaktade av förlag som är intresserade av att ge ut uppföljare. Så han bestämde sig för att ge det ett försök.

– Det är ett bra sätt för att ta reda på om det finns ett intresse för boken. Så att jag inte trycker upp 500 exemplar som bara ligger här hemma sen.


Boken vill uppmuntra till att lämna hemmet och upptäcka naturen – oavsett väder. Illustration: Sebastian Matar


Ett av bokens teman är glädjen i att upptäcka naturen. Men Sebastian vill också lyfta fram pappa- och barnrelationen och uppmuntra fler pappor till att inse att de har en viktig roll i barnets liv.

– Många pappor känner sig till otillräckliga i början eftersom barnet naturligt tyr sig till mamman. Men pappor är värdefulla och kan göra all världens skillnad för barnet.

Han hoppas att boken på ett mysigt och uppmuntrande vis ska påminna pappor om att de har en viktig roll i barnens liv.

”Pappor är värdefulla och kan göra all världens skillnad för barnet.”

Sebastian Matar, författare/illustratör

Historien som riktar sig till barn i åldern tre till sju år utspelar sig i Upplands Väsby där familjen bor. Förskolan Skogsdungen i Runby, där dottern Melody går, har fått agera testpiloter och har haft högläsning av boken med barnen. Responsen var positiv berättar Sebastian.

– De verkade tycka att den var mysig och intressant.

För att marknadsföra boken ytterligare ska han skänka ett exemplar till flera förskolor i Upplands Väsby, men exakt vilka är inte klart.

Nu återstår bara att samla ihop pengarna. Runt 15 000 kronor ska han få in genom insamlingen på Indiegogo för att debutboken ska bli verklighet.

– Det är kul men också lite läskigt. Man vet inte var det här ska sluta eller om det ens blir något av det hela.