ANNONS

Han levde isolerad i 45 år

Hans-Erik Norberg blev slagen av sin pappa och mobbad i skolan.

I 45 år levde han i självvald isolering i sin lägenhet i Fittja, där han byggde på en gigantisk modellbåt.

Nu har hans märkliga öde blivit dokumentärfilm.
ANNONS

”Mannen från Jupiter”, filmen om Hans-Erik Norbergs liv, har Sverigepremiär på Tumbascenen bio i kväll. Något premiärlejon blev det dock aldrig av Hans-Erik – trots att filmen var viktig för honom.

– Han hoppades att filmen skulle hjälpa andra som är utsatta för mobbning, och samtidigt visa att mobbningen sätter spår och till och med kan vara livsavgörande för en person, förklarar Erik Strömdahl, dokumentärfilmare.

Det är nu knappt en månad sedan Hans-Erik dog. Den 11 januari tog sig polisen igenom säkerhetsdörren till lägenheten på Krögarvägen i Fittja och hittade Hans-Erik livlös på golvet. Döden verkar ha haft naturliga orsaker. Hela livet hade han haft problem med hälsan.

Lägenheten påminde om ett fort. Den var full av säkerhetsåtgärder och Hans-Erik hade haft för vana att inte svara i telefon.

– Det var en extrem säkerhet inne i lägenheten, säger Erik Strömdahl som filmade när polisen bröt sig in i lägenheten.

Men ”Mannen från Jupiter” visar inte bara en man som stängt ute omvärlden efter år av mobbning, misshandel och sjukdom. Kanske ännu viktigare i filmen är Hans-Eriks förvandling när filmteamet återförenar honom med personer från barndomen och tar med honom på en resa som förändrar hans sätt att se på livet.

I filmen finns också Hans-Erik Norbergs livsprojekt. Den sju meter långa modellbåten som tog upp mer än hela vardagsrummet. Han var en god hantverkare men enligt Hans-Erik hade båten också ett annat syfte. Den var en hämnd på alla som mobbat honom. Båten skulle slå dem med häpnad.

– Mobbarna ska få sig en riktig snyting. Helst ska de fara in i väggen flera gånger om, säger Hans-Erik i filmen.

Under filmens gång utvecklas en vänskap mellan honom och filmteamet. Det är också under inspelningen som han får sin första kram av någon annan än sin mamma.

ANNONS

– Åh, gud så skönt det känns, säger Hans-Erik när han får en kram av foto- och regiassistenten Jasmine Alakari.

Filmteamet tar med honom på en resa till södra Sverige där de återförenar honom med Gunnar Astvall, hans ende kamrat från barndomen som han känt sig sviken av. Han träffar också sin kusin Sten Levander som nu är professor i psykiatri.

Men det är när de åker över Öresundsbron till Köpenhamn som det riktiga genombrottet kommer.

På Tivoli i Köpenhamn åker han för första gången karusell. Först farfars bilar, men det är sedan Hans-Eriks eget förslag att åka berg- och dalbana. Han berättar att hans föräldrar kunde förbjuda honom att leka med andra när han var liten.

Hans-Erik var nämligen en av de första i Sverige som hjärtopererades och föräldrarna befarade att han skulle fara illa.

– Han sa att på Tivoli var det något som hände med honom, han bröt igenom en psykologisk barriär, berättar Erik Strömdahl.

Filmen visar hur Hans-Erik går från att leva ett slutet liv till att träffa människor och röra sig friare.

– I slutet upplevde jag honom som en vanlig människa, säger Erik Strömdahl.

Vad vill ni säga med filmen?

– Att det är viktigt att bli sedd. Att det är värt att bry sig om andra.

Kan man säga att ni fick honom att börja leva igen?

– Ja, ärligt talat så måste jag hålla med om det. I och med att han kände sig sedd och betydelsefull. Hans sinnesstämning innan var låg, han var knuten och lätt hatisk mot omvärlden. Men det förändrades med tiden.

Åh, gud så skönt det känns .Hans-Erik om kramen från Jasmine Alakari

Fakta

Premiär i kväll

”Mannen från Jupiter” har Sverigepremiär och visas med fritt inträde på Tumbascenen bio i kväll klockan 19.00.

Biofilmen är 90 minuter lång.