Han vägrar leva på sin konst

Jonas Lundqvist i Vasastan. "Här vet man var man har folk, och det tycker jag om", säger han.
Jonas Lundqvist i Vasastan. "Här vet man var man har folk, och det tycker jag om", säger han.
Sveriges enda alternativ till Melodifestivalen, Jonas Lundqvist, vill ge plats år freaks och mörka tankar.

Men mest vill han underhålla.

Jonas Lundqvist är nervös. Inte för skivsläppet eller sin spelning på Debaser. Nervositeten kommer inte heller från alla intervjuer som väntar med riksmedia, utan för att träffa Mitt i Stockholm.

– Tidningen dimper ju ner hos föräldrarna, på min dotters förskola och man vill ju provocera skiten ur alla. Samtidigt vill jag ses som lite normal, säger Jonas, skattar och fyller på kaffe på café Ritorno mitt emot Vasaparken.

Skivan är Jonas andra i eget namn och inspirationen kommer ifrån att se andra band med män i hans ålder. Då tänker han: ”Precis så vill jag göra, fast exakt tvärtom”.

Sen ångar han sig:

– Eller fan, jag skiter i alla andra egentligen. Jag vill bara göra låtar, spela dem och underhålla en publik. Jag är det enda alternativet, den enda som inte skulle svara om Melodifestivalen ringer.

Nu är Jonas så lyckligt lottad att han aldrig varit populär nog för att få det erbjudandet, förklarar han. Då är det lättare att hålla linjen. Att hålla linjen är att vara punk: Att göra något, vadsomhelst, för att man själv tror på det och att inte falla in i de fallgropar som samhället gillrat. För när vi ska vara helt felfria blir vi också slätstrukna. Det finns inte plats för mörka tankar, något som är freaky.

– Vi är utbytbara. Om du försvinner tar någon din plats. Då gäller det att hitta det som gör dig speciell. Det vill jag påminna folk om med mina låtar.

Det har gått 20 år sedan Jonas släppte sin första skiva med bandet Bad Cash Quartet. Men att jobba heltid som artist är uteslutet. På dagarna är han tennistränare.

– Jag skulle aldrig ha min konst som ett jobb. Jag skulle inte få säga vad jag ville om det låg kommersiella intressen bakom.

Och det är viktigt att få säga vad man vill. Även om det sista han säger innan vi skiljs åt på Odengatan är:

– Framställ mig som lite normal.

Fakta

Har elitistisk tennisklubb

Namn: Jonas Lundqvist

Ålder: 35

Bor: I Vastastan.

Aktuell med: Ny skiva och spelning på Debaser 4 mars.

Gör: Tennistränare. Tillsammans med förre Broder Daniel-gitarristen Theodor Jensen driver han Tennisklubben TK Örnen.

– Det är en elitistisk klubb. Om vi misstänker att någon har åsikter som på något sätt skulle kunna störa mig eller Theo får den personen inte plats hos oss. Vi röker nog fler cigaretter än i någon annan idrottsklubb i landet. Dessutom är det ruggigt dyrt att spela hos oss.