ANNONS

Han vill få fler att ljuga bättre

Per Grankvist har grottat ner sig i fakta och forskning om lögner i sin nya bok. Men han väver också in egna personliga berättelser om när han ljugit. Något som han gör varje dag.
Per Grankvist har grottat ner sig i fakta och forskning om lögner i sin nya bok. Men han väver också in egna personliga berättelser om när han ljugit. Något som han gör varje dag.
Du ljuger 20-200 gånger om dagen, och det är inget att skämmas för.

Tvärtom måste vi ljuga för att fungera i sociala sammanhang, hävdar Per Grankvist som skrivit boken Lögnarna.

– Vi ska inte ljuga mindre, bara bättre!
ANNONS

Kollegan säger sig ha sprungit 10 kilometer fastän det egentligen bara var 8. Och grannen skryter med att ha dragit upp en fisk på ett kilo, som egentligen bara vägde 800 gram. Alla ljuger vi, medvetet eller omedvetet. Hela tiden. Och egentligen bara av ett skäl, enligt Per Grankvist; att skaffa oss sociala fördelar.

– Vi vill gärna framställa oss som smartare än vad vi är för att imponera och verka mer spännande. Hela tiden bygger vi en bild av ”jag är en sådan som…”

Utan lögnen skulle vi dessutom inte fungera i sociala sammanhang enligt Per.

– Vi säger att folk är fina i håret och ser ut att ha gått ner i vikt fast vi kanske egentligen tycker tvärtom. Lögnen är ett socialt smörjmedel. Sanningssägare – som till exempel påpekar att fisken inte alls vägde ett kilo – är de vidrigaste som finns, de förstör alla fester!

Och vi stretchar alla olika mycket på var gränsen för lögnen går.

– Små lögner och de riktigt stora lyckas oftast. Det är dem i mellanskiktet som man inte kommer undan med, säger Per och berättar om en vän som en gång fejkade att hon var hans assistent och spelade sin roll så överdrivet att ingen någonsin tvivlade på henne.

För Per började skrivandet av boken med en fundering på om sociala -medier gör att vi ljuger mer då de gjort oss vana att filtrera och beskära verkligheten.

– Jag vill få fler att börja reflektera över det. Men det är inget fel på att ljuga, tvärtom. Vi ska inte ljuga mindre, bara bättre! Lögnen fyller en viktig funktion.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.