ANNONS

Han vill gärna vara ond

Joakim Nätterqvist har hittills inte fått spela så många onda karaktärer. ”Jag är väl för mesig”, säger han.
Joakim Nätterqvist har hittills inte fått spela så många onda karaktärer. ”Jag är väl för mesig”, säger han.
Joakim Nätterqvist tycker att helvetet är mer intressant än himlen. Skådespelaren välkomnar onda rollkaraktärer, efter att ha spelat den gode Arn.

Nu ger han sig ut på turné som flirtig frisör.
ANNONS

I nya farsen ”Nu är det klippt!” spelar Joakim Nätterqvist tillsammans med bland andra Janne ”Loffe” Carlsson, Carina Lidbom och Sanna Ekman. Joakim gör rollen som Boris von Klee – en flirtig 49-årig frisör som täcker upp för alla och hamnar i kläm.

Boris von Klee gillar killar.Hur gör du för att spela homosexuell?

– Jag byter ut tjejerna mot killar. Svårare än så är det inte. Det stora karaktärsarbetet ligger i att hitta rätt balans och inte bara springa runt och vara jättefjolla, säger Joakim som snart ger sig ut på turné i 33 svenska städer.

Det är långt ifrån Arn.

– Ja, absolut. Nu jobbar jag ju på frisersalong medan Arn höll på med hästar och krig. Det är det som är så roligt. Helvetet är fan så mycket mer intressant än himlen och jag älskar ju Macbeth. Där-emot har jag inte spelat så många onda karaktärer.

Vad beror det på?

– Jag är väl för mesig. Det är snabba puckar i rollbesättningarna och många som möter mig har väl inte tänkt mig i det.

I höst kommer även Joakim Nätterqvist synas på bioduken. Han och Ola Rapace har varsin roll i den internationella storfilmen ”Last resort”, en Armageddon-liknande film som spelas in i Australien. Filmen utspelar sig i Miami 2017 där ett gäng ungdomar flyr det rådande inbördeskriget och skapar ett nytt samhälle där sex, droger och rock´n´roll är den enda lagen.

Drömmer du om en internationell karriär?

ANNONS

– Det är väldigt, väldigt roligt att jobba med människor från andra länder. Att lära känna ett annat land och se hur andra arbetar och tänker, säger Joakim som bland medverkat i den amerikanska tv-serien ”Covert affairs”.

Hans sambo Sunshine, som designar väskor, har en engelsk pappa och dansk mamma.

– Hon pratar helst danska, vi pratar svenska och bråkar på engelska. Det har bara blivit så, säger Joakim som träffade Sunshine på ett uteställe i Stockholm.

Nu bor de i en lägenhet i Gamla stan, som Joakim bytte till sig för 18 år sedan.

Han växte upp på hästgården Nääs i Lerum, där hans föräldrar var ridinstruktörer.

– Mamma som är 58 tävlar fortfarande. Uppväxten har präglat mig, det var verkligen inte normalt. Jag är uppvuxen på tävlingsplatser. Det var lite som en cirkus. Alla åkte dit med djur i stora karavaner, säger Joakim som kunde galoppera på en ponny när han var fem år.

Vägen till skådespeleriet tog sin början då han vistades mycket i en egen värld som liten. I stället för att hålla på med hästhoppning ville Joakim rida barbacka fort, fort i skogen och vara cowboy.

När familjen skaffade en betavideo, tittade han på kostymfilmen ”Scaramouche – de tusen äventyrens man” från 1952 och andra filmer om fäktning eller vilda västern.

– Efter ridningen började jag med andra sporter, fotboll, tennis, pingis, basket och hockey. Teatern valde jag för att den låg bredvid ishallen.

Foto: björn larsson rosval/scanpix