ANNONS

Han vill in i ditt huvud

Mentalisten Henrik Fexeus är aktuell med en ny show på Rival. Hans bok ska också lanseras i USA.
Mentalisten Henrik Fexeus är aktuell med en ny show på Rival. Hans bok ska också lanseras i USA.
Tankeläsaren Henrik Fexeus får sin publik att riva sig i huvudet i sin nya show ”I ditt huvud”.

Hans böcker har dessutom blivit populära världen över.

Nu ska han inta USA.
ANNONS

Henrik Fexeus kallar sig själv tankeläsare och har haft framgångar på tv och på scen i såväl Sverige som utomlands. Förra året syntes han som domare i TV4:s ”Talang”, han har förbryllat folk i programmet ”Hjärnstorm” och 2009–2011 turnerade han runt i Sverige med sin enmansshow ”Sinnescirkus”.

Och nu, när det är dags igen, tar han sig in i publikens huvud.

– Jag ville höja ribban rejält och gör egentligen en helt galen show, säger Henrik Fexeus själv.

Rivals teaterscen är plattformen för Henriks nya föreställning ”I ditt huvud”. En föreställning som såg sin begynnelse redan när den förra showen avslutades, i mars 2011.

– Skapandet av showen ”Sinnescirkus” var egentligen en galen process eftersom jag bara hade tre veckor på mig – vilket egentligen ska vara omöjligt. ”I ditt huvud” har jag arbetat med i ett helt år och det är så här processen ska gå till, säger Henrik.

Nya showen bygger enligt Henrik själv på psykiska illusioner och interaktion med publiken.

– Jag plockar upp folk på scen. Sen händer det konstiga saker, säger han lite hemlighetsfullt. Och faktum är att just hemlighetsmakeriet är en av de viktigaste beståndsdelarna i showen.

– Så det är viktigt att ingen pratar om innehållet i föreställningen för att inte förstöra upplevelsen.

Publiken spelar alltså huvudrollen vilket gör hans nya show till något helt annorlunda jämfört med vad Henrik har arbetat med tidigare.

ANNONS

– I ”Sinnescirkus” var det mycket jag, jag och se på mig. Nu blir det mer: ”Jag tror ni kommer göra så här men jag kan inte styra det”, säger Henrik och skrattar.

– Men varför ska något vara lätt? Den enklare vägen hade varit kortrick.

Men tar du inte väldigt stora risker? Tänk om det går åt skogen?

– Det här är definitivt något av det mest komplexa jag gjort. Men skiter sig ett nummer så har folk haft kul ändå – hoppas jag.

Trots detta risktagande beskriver Henrik sig som ett kontrollfreak.

– Ja, ett extremt sådant. Men det är för att sedan kunna improvisera. Det är en svår balansgång att bemästra.

Vid sidan om arbetet med ”I ditt huvud” ska Henriks senaste bok ”Konsten att få mentala superkrafter” lanseras i USA under våren. Men när han får frågor om det skakar han bara på huvudet.

– Ja jag vet inte hur jag ska hinna med det. Jag har skygglapparna framme tills arbetet med showen lugnat ner sig.

– Nej, men det ska bli intressant att se hur jag står mig där. Jag är ju inte unik i USA som i Sverige. Men det spelar egentligen ingen roll hur det går, går det så går det helt enkelt.

Till råga på allt som händer just nu har Henrik även hunnit med att bli pappa för tredje gången till Milo, snart ett halvår gammal.

– Det är fantastiskt. Men vi var medvetna om hur min arbetsbörda skulle se ut nu så min sambo har fått ta det mesta ansvaret. Jag kommer att ha evigt dåligt samvete och får åtgärda det senare, säger Henrik Fexeus.

Det här är definitivt något av det mest komplexa jag gjort. Men skiter sig ett nummer så har folk haft kul ändå – hoppas jag .

Fakta

Jobbar på nytt tv-program med kändisar

Namn: Henrik Fexeus

Ålder: 40 år.

Familj: Sambon Linda samt barnen Sebastian, Nemo och Milo.

Bor: Hammarby sjöstad. Uppvuxen i Vallentuna.

Yrke: Mentalist och tankeläsare.

Aktuell med: Showen ”I ditt huvud” på Rival”. Snart släpps hans bok ”Konsten att få mentala superkrafter” i USA.

Om att vara tankeläsare och möta nya människor privat: ”En del kan faktiskt vara avvaktande och tycka det är jobbigt. Men i takt med att fler känner till mig och vad jag gör så har det blivit lättare”.

Arbetar på en ny tv-show: ”Det är en vidareutveckling av ’Hjärnstorm’, men nu i huvudet på en kändis. Jag trodde det skulle bli svårt att hitta folk som ställde upp men det har varit tvärtom. Dock är idén ännu inte färdigutvecklad men jag jobbar på det.”