E-handeln i Danderyd är bäst i Stockholm

E-handeln ökade med 11 procent i Sverige under 2016.
E-handeln ökade med 11 procent i Sverige under 2016.
Danderyd toppar Stockholmslistan där e-handel utvecklas mest per invånare. På Sverigerankingen ligger kommunen fyra.

E-handeln växer och Danderyds kommun toppar listan för Stockholms län. Under 2016 ökade antalet nystartade e-handelsföretag i Sverige med elva procent. Det visar nya siffror från betaltjänstsajten Payson.

Genom att jämföra antalet nystartade e-butiker mot antalet kommuninvånare togs ett indexvärde fram. Detta index placerar Danderyd på en fjärdeplats i Sverige och en förstaplats i Stockholms län. Bland storstäderna hamnar endast Stockholm på tio-i-topplistan.

– Ökningen av antalet nystartade e-butiker vittnar om att e-handeln fortsatt är på stark framfart i Sverige. Smidiga designverktyg och säkra betallösningar gör att det är enkelt att starta e-butik i dag. Tröskeln är därmed relativt låg och det gör att fler vågar ta steget att driva eget. Det viktigaste är dock att hitta en egen nisch och stark affärsidé, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

15 nya företag startade upp e-handel under 2016 i kommunen.

Fakta

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

1. Vansbro kommun 1,1
2. Storfors kommun 2,0
3. Båstads kommun 2,1
4. Danderyds kommun 2,2
5. Tibro kommun 2,2
6. Bollebygds kommun 2,3
7. Sjöbo kommun 2,3
8. Vellinge kommun 2,5
9. Stockholms kommun 2,6
10. Hammarö kommun 2,6

Källa: Payson
Fakta

Om kartläggningen

Med hjälp av data från Allabolag.se har samtliga nystartade e-handelsföretag under 2016 i Sverige kartlagts. Totalt startades 2 019 e-handelsföretag. Antalet nystartade e-butiker har sedan jämförts mot antal invånare i Sveriges alla kommuner för att få fram ett indexvärde. Värdet visar var i landet e-handeln är på starkast framfart. Invånarstatistiken är hämtad från SCB.

Indexformel: (Antalet kommuninvånare 2016 / Antalet nystartade e-handelsföretag 2016 / 1 000)

 

Källa: Payson