ANNONS

Här får du smaka det ljuva livet – med lite tur

Antipasto misto, charkuterier med buffelmozzarella och pickles.
Antipasto misto, charkuterier med buffelmozzarella och pickles.
Vit sparris med hasselnötssmör, parmaskinka och brynt smör.
Vit sparris med hasselnötssmör, parmaskinka och brynt smör.
Lammrygg med bräserade grönsaker, citronsky och mjuk polenta.
Lammrygg med bräserade grönsaker, citronsky och mjuk polenta.
Marängtårta.
Marängtårta.
Med lite tur får man en alldeles prima middag bakom spetsgardinerna på Café Milano.

Har man otur kan man utsättas för italiensk synd: överkokt ravioli och supersalt polenta.
ANNONS

För att vara ett hål i väggen, en beskrivning som Café Milano använder inte mindre än fem gånger på sin webbsida, är det ganska tjusigt. Turkosa sammetssoffor, ljuskronor, operamotiv och en välvd bar i mahogny ger en känsla av elegans från förra sekelskiftet.

Café Milano är ett nygammalt inslag vid Kungsträdgården. Här vevades pasta redan på 90-talet, men ifjol fick stället ny ägare och en rejäl make over.

Gourmé och Gourmand väljer att sitta i restaurangens mer bistrolika del med spetsgardinsklädda fönster mot Kungsans myller.

Menyn är som den italienska plikten kräver uppdelad i antipasti, primi och secondi.

Gourmand börjar med en tallrik charkuterier (159 kronor). För det kalla står salami, parma, minioliver och en ljuvligt frisk buffelmozzarella. Det varma är en positiv överraskning.

– Den här rostade porcettan är otroligt fin och frasig. Honung och citron i vinägretten piggar upp fint, säger han.

Gourmé satsar på sparris med parmesan, skinka och hasselnöt (169 kronor). Sparrisen, modell tjock och vit, är en träig historia. Gratinerad i hasselnötssmör blir helheten en mindre lustfylld och sötseg upplevelse.

Han sätter hoppet till sin varmrätt, menyns dyraste: lamm med bräserat grönt och polenta (345 kronor). Ett berg av ärter, broccolinis och bönor och rosastekt lamm bådar gott.

– Fräscht och snyggt, men lammet hade behövt en rejäl skjuts av kryddor. Polentan däremot, vem tappade saltkaret i kastrullen? säger Gourmé.

ANNONS

Estetiskt är risotton lammets motsats. En enorm tallrik ljusgrå risotto med gula kluttar av sabayonne (179 kronor) är ingen drömföreställning för ögat, men perfekt lagad med aningen kärna i mitten.

Smakmässigt sitter också färsk ravioli med ricotta, salvia och brynt smör (185 kronor). Tyvärr är de stora tjocka pastakuddarna överkokta.

– Hade de fiskat upp dem 30 sekunder tidigare vore det här en pangrätt. Nu blir det degigt, synd på så fina smaker, säger Gourmand besviket.

Servicen är också den ojämn. Vid ett besök blir herrarna närmast nonchalerade och får sitta med tomma glas genom en hel rätt. En annan gång är servicen varm och kunnig och de blir diskret tilltittade med jämna mellanrum.

Men slutet gott allting gott, eller livet från den ljusa sidan om man så vill. Gourmand, med förkärlek till det överdådiga, avslutar med marängtårta (85 kronor). En bastant bit krämig maräng, len vaniljkräm och sockerkaka får honom på fall.

Gourmés mer sparsmakade dessert, hemgjord glass (69 kronor), kommer i tre smaker. Mandelglassen är magisk och blodapelsinsorbeten, syrlig med ett beskt bett, så läskande att den lämnar kvar ett smil även på hans läppar.

Fakta

Café Milano, Kungsträdgårdsgatan 18

Kök: Italienskt.

Miljö: Klassiskt snygg bistro möter lyx. Hög trivselfaktor.

Vegetariskt: Ja, några rätter.

Pris: Varmrätter 135-345.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.