Här går blygt kryddade rätter på repeat

1. Grillade pilgrimsmusslor på salladsbädd.
1. Grillade pilgrimsmusslor på salladsbädd.
Burgare på högrev med fläsk och pommes.
Burgare på högrev med fläsk och pommes.
Gös från Hjälmaren och smöriga primörer.
Gös från Hjälmaren och smöriga primörer.
Kall tomatsoppa med Västerbottenmacka.
Kall tomatsoppa med Västerbottenmacka.
Hotellrestaurangen Björk bar och grill lär inte provocera någon smakmässigt. Men den som söker matupplevelser bör boka bord någon annan stans.

Läget invid hårt trafikerade Rålambshovsleden är kanske inte stans mysigaste, men för hotellgäster är det förstås behändigt. Björk bar och grill är hotellkedjan Courtyard Kungsholmens restaurang. Med klientel därefter, konstaterar Gourmé och Gourmand som kryssar mellan turistsällskap till varsin röd skinnfåtölj närmast fönstren.

På hemsidan upprepas influenser från svensk natur och matkultur. Dekorativa björkstammar skjuter följaktligen upp i taket, menyn lyser blågul av sill, skagenröra och köttbullar.

Kall tomatsoppa (95 kr) frestar Gourmé den varma sensommarkvällen.

– Den är tunn och smakar nästan ingenting. Liknar soppa man köper på tetra dagarna före löning, fast utspädd. Hur var din toast skagen?

– Generöst med räkor, men instämmer – klent kryddad, svarar Gourmand som inte tycker att förrätten motsvarar de 170 kronorna.

Varmrätterna är uppdelade i klassiker och ”grill market”. Den verkligt köttsugne kan få en bricka kött, pippi och korvar för 595 kronor. Gourmand nöjer sig med entrecote (215 kr) och köper till tomatsmör (25 kr) och pommes (30 kr).

Pommes fritesen är härligt frasiga, köttet en besvikelse.

– Biffen är en centimeter tjock och mer åt well done än rare som jag beställde.

Gourmé hoppas på sin gös (215 kr) med smörstekta primörer (40 kr). En knubbig, snyggt sotad bit firre lovar gott. Tyvärr har den tillagats länge nog att bli torr. Grönsakerna tycks ha mött samma öde.

– Överkokta. Synd på så fina broccolinis och morötter.

Slarv med ofta fina råvaror och blygt kryddade rätter går på repeat. Det mesta smakar helt okej, men maten är anonym. Retar inte upp någon, men är heller inget man minns.

– Kan mat smaka snällt? I så fall gör den det här. För snällt, säger Gourmand.

Flera rätter är överprissatta som de, visserligen goda, grillade pilgrimsmusslorna: 205 kronor för fyra stycken. Högrevsburgaren med fläsk och pommes är en habil pubburgare, men 190 kronor väl saftigt.

Desserterna avviker från mönstret. Både den hemgjorda glassen, krämig mjölkchoklad och frisk jordgubbssorbet (35 kr) och syrlig rabarberkompott med vaniljglass (95 kr) är fina avslut, men det är så dags då.

Vill du hellre gå någon annan stans? Här finns våra senaste krogrecensioner.

Fakta

Björk bar och grill - så tyckte vi

Adress: Rålambshovsleden 50, Kungsholmen

Betyg: Gourmé: 2 Gourmand: 2

Kök: Svenskt och grillat

Miljö: Luftig, mörk matsal med hotellkänsla.

Vegetariskt: Ja

Pris: Varmrätter 155-215 kronor exkl. tillbehör