ANNONS

Hästar lär robotar om känslor

Hästar lär robotar hur människor fungerar i ny föreställning på Orionteatern.
– Den oslagbara doften av hästskit ska väcka sinnena till liv, säger regissören Rebecca Tiger.
ANNONS

Var har ni hästarna mellan föreställningarna?

För en reporter känns det som en självklar fråga. Svaret kommer fort men tonen är något överraskad.

– I vårt stall såklart, säger föreställningens producent Agnes Rosenberg.

Tydligen borde alla veta att Orionteatern, på Katarina bangata på Södermalm har logér åt både djur, intelligenta robotar och människor. Och tur är väl det, för i varitéföreställningen Arise Amazon samsas alla livsformer på samma scen.

Bortkopplat sinne

Regissörerna Karin Victorin och Rebecca Tiger vill i sin varitéföreställning Arize Amason peka på hur vi människor tappat vårt förhållande till kropp och sinne. Samtidigt längtar vi efter ett riktig andrum bland all teknologi. Därför fyller de sin scen med akrobater, dansare och cirkusartister som alla jobbar med sin kropp, så att våra hjärnor ska få vila.

Vilken roll spelar roboten? 

– Vi har appar åt allt i våra uppkopplade liv och det gör att vi inte längre känner in saker. Men det som är intressant är också att robotarna strävar åt det motsatta hållet. Roboten i vår föreställning, som egentligen bara är ett huvud med mjukvara vill inget hellre än att ha en kropp och de försöker hela tiden lära sig mer om intuition, sinnen och känslor.

Häst är bäst

Ingen kan intuition så bra som en häst, enligt regissörerna och det är därför de fyrfota djuren har en stor plats i föreställningen.

– En häst dömer ingen på grund av utseende eller kön. Den bara känner av och känner in. När ryttaren förenas med hästen blir det en tillfällig hybrid mellan djur och människa. Det och den oslagbara doften av hästskit ska väcka sinnena till liv, säger Rebecca Tiger.

ANNONS