ANNONS

Hatten av för Lars samling

”Jag har alltid samlat på alla möjliga saker, från tidningar, konst och bilder till hattar, väskor, smycken och accessoarer” säger designern Lars Nilsson.
”Jag har alltid samlat på alla möjliga saker, från tidningar, konst och bilder till hattar, väskor, smycken och accessoarer” säger designern Lars Nilsson.
Hatten, som är skapad för Pierre Balmain Haute Couture, bars av presidenthustrun Carla ­Bruni på catwalken.
Hatten, som är skapad för Pierre Balmain Haute Couture, bars av presidenthustrun Carla ­Bruni på catwalken.
Greta Garbo på hatten som gjordes av Christian Lacroix speciellt för Lars Nilsson.
Greta Garbo på hatten som gjordes av Christian Lacroix speciellt för Lars Nilsson.
Han har jobbat med Dior, Lacroix och Nina Ricci.

Världsberömde designern Lars Nilsson ställer ut delar av sin unika samling lustiga hattar ut på Hallwylska museet.
ANNONS

– Jag älskar hattar, de flesta har en intressant historia, säger Lars Nilsson.

Inne på Hallwylska museet gäller det att hålla i hatten. Svarta, dramatiska fjäderhattar med plymer, en rysk shapka i björnskinn, en bikupeformad stråhatt samt en rosa sidenhatt från 1950-talet trängs om utrymmet.

De 270 accessoarer, varav 50 huvudbonader, som ingår i utställningen ”Hatten av!” har satts upp på små metallhållare så att de ser ut att sväva i luften.

Många har Lars Nilsson kommit över på auktioner eller utförsäljningar på modehusen. Några har han designat själv.

– Det är det som är så magiskt när man jobbar med mode i Paris. Du kommer dit och har en idé som du ritar på ett papper och så finns all denna kunskap, allt det unika hantverket inom räckhåll.

Lars Nilsson är en av Sveriges internationellt mest kända designers. Han föddes i Sabbatsberg och flyttade utomlands med en dröm om modekarriär som 18-åring. Men trots att han jobbat med de stora modehusen sedan han var 20, startat det egna klädmärket ”Mr Nils” och porträtterats i New York Times är han fortfarande lita av en doldis på hemmaplan.

Intresset för design och textilier har funnits där sedan tonåren. Då sydde han scenkläder åt olika rockgrupper och lyssnade mycket på musik. Sedan drog han till Frankrike.

– Mamma var modig som lät mig åka, men i början var det tufft. Jag kände typ en enda person i Paris och pratade ingen franska. Det är en komplicerad värld, modebranschen, och det gäller att veta vad man ger sig in i.

Sedan dess har karriären gått spikrakt, från modehus till modehus då han jobbat med flera stora i branschen. Men trots att han bott utomlands i många år – bland annat i New York och Paris – är han ofta hemma i Sverige och hälsar på släkt och vänner.

ANNONS

– Jag försöker åka hem två gånger per år och häpnar varje gång jag är tillbaka i Stockholm och ser hur staden förändras.

Den privata samlingen har vuxit med åren. En svart stråhatt med känselspröt som bars av franske expresidenten Nicholas Sarkozys hustru Carla Bruni tronar i ensamt majestät. På ett annat bord står ett riktigt kitschföremål, en gyllene stråhatt som dignar av prylar. Hatten, som bars av Naomi Campbell på ett omslag av franska Vouge, skapades av Christian Lacroix till Lars Nilsson själv.

– Jag hade på mig den hela dagen, säger han och ler. Tar man på sig en hatt märks man, det spelar ingen roll om det är ett plommonstop eller en filthatt.

Fakta

Hatten är ­inte favoritplagget

Namn: Lars Nilsson.

Ålder: 47 år.

Bor: I Paris. Född i Stockholm.

Familj: Singel.

Yrke: Designer.

Favoritplagg: Kavaj.

Bakgrund: Antagen till franska coutureskolan och praktik hos Chanel. Nio år som assistent och design director hos Christian Lacroix, studio ­co­ordinator på Dior, fyra år i New York hos bland andra Ralph Lauren och Nina Ricci.

Aktuell: Med utställningen ”Hatten av!” på Hallwylska museet till den 8 juni.

ANNONS