ANNONS

Helt nya idéer – nästan som förr

Riddarholmskanalen – kan den komma tillbaka?
Riddarholmskanalen – kan den komma tillbaka?
Stockholm växer och utvecklas. Då föds nya förslag. Eller, är de så nya egentligen?
Vi har grävt fram tre exempel på gamla idéer som blivit nya.
ANNONS

1. Spårvägar i city

Illustration: Stockholms läns landsting

Framtid: Spårvägen byggs i detta nu ut från Kungsträdgården upp till Centralstationen. För första gången på 50 år kommer spårvagnar att trafikera i områdena kring centralen. Planer finns även på Spårväg City (från centralen till Ropsten via Strandvägen).

Foto: Digitala stadsarkivet

Dåtid: Spårvagnar i city är inget nytt – långt ifrån. Spårvagnarna var ett givet inslag i stadsbilen från sekelskiftet fram till 1960-tal då de flesta linjer lades ned och rälsen grävdes upp. På bilden syns spårvagnar i korsningen Vasagatan-Kungsgatan under 1920-talet. Kan den nya linjen till centralen vara början på en ny spårvagns-epok i innerstan?

 2. Pontonbro från Tegelbacken

Illustration: Stockholm stad

Framtid: Stadsbyggnadskontoret jobbar just nu med ett förslag om att anlägga en pontonbro (alltså en flytande bro) mellan Tegelbacken och Riddarholmen. Bron ska bära cyklister och gåender.

ANNONS

Foto: Digitala stadsmuseet

Dåtid: Men en pontonbro här är inget nytt. Mellan åren 1953 och 1967 gick en pontonbro mellan Tegelbacken och Riddarholmen, dock lite närmare Stadshuset. Pontonbron ledde Stockholmstrafiken från norr till söder, och vice versa, under de år som Centralbron och tunnelbanan byggdes. Bilden är från 1967, året då den försvann.

3. Riddarholmskanalen

Illustration: Utopia arkitekter

Framtid? Moderaterna, oppositionsparti i Stockholms stad, kom i våras med förslaget att gräva ned Centralbron och öppna kanalen mellan Riddarholmen och Gamla stan igen.

Foto: Digitala stadsmuseet

Dåtid: Just det, Moderaterna vill öppna kanalen ”igen”. Så här såg det ut mellan Gamla stan och Riddarholmen för cirka 100 år sedan. Bilden är tagen någon gång runt förra sekelskiftet.

Har du fler exempel på idéer som kommit och gått när det gäller Stockholms stadsbyggnad? Tipsa Mitt i.

Fakta

Visste du att ...

Foto: Digitala stadsmuseet

… svampen på Stureplan inte är den riktiga svampen?

Det klassiska regnskyddet på Stureplan uppfördes 1937. Ritat av arkitekten och stadsträdgårdsmästaren Holger Blom. 1988 revs svampen men protesterna och klagomålen var så många att staden fick uppföra en kopia. Den nya svampen invigdes den 19 oktober 1989.

Bilden är tagen på 1940-talet, och visar alltså den riktiga svampen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.