ANNONS

Hennes hjältar är bruna

Anna Munyua vill i sina barnböcker ge minoriteter en framträdande roll utan att detta lyfts fram som något annorlunda eller anmärkningsvärt.
Anna Munyua vill i sina barnböcker ge minoriteter en framträdande roll utan att detta lyfts fram som något annorlunda eller anmärkningsvärt.
När Anna Munyua blev mamma reagerade hon på att det fanns så få barnböcker med mörkhyade huvudpersoner.

Hon beslutade sig för att själv skriva de historier hon saknade.
ANNONS

I januari kom hon ut med sin andra bok om Melvin som bor med sin blonda mamma och mörkhyade pappa och sin äldre syster. Boksläppsfesten för ”Melvin, Elsa och Krokodilia” hölls på Hallonbergens bibliotek inte långt från Kulturamas grundskola där Anna Munyua arbetar som lärare.

I boken berättas hur Melvin och hans kompis Elsa drar varsin vagn i en park. Elsa tröttnar på leken därför att hon inte har någon eller något att dra i vagnen. Hon skaffar krokodilen Krokodolia att dra och leken blir genast roligare.

Men Melvin blir rädd för Krokodilia, en rädsla som sitter kvar tills dess han vågar prata om den.

Något som särskiljer boken är att både lille Melvin och Elsa är mörkhyade. Elsas mamma är klädd i traditionellt romska kläder och på deras förskola arbetar en anställd i burka. Ett av förskolebarnen sitter i rullstol och en annan anställd är en transperson.

Den här typen av karaktärer existerar enligt Anna Munyua knappt inom svensk barnboks- litteratur.

– Här i Hallonbergen bor många med invandrarbakgrund. Ska de aldrig få se sig själva representerade i barnböckerna?, frågar hon sig.

I början av 2000-talet arbetade hon med en c-uppsats i litteraturvetenskap om barnböcker. Hon upptäckte då att det rådde brist på mörkhyade barnbokskaraktärer. Hennes medvetenhet förstärktes då hon själv fick egna barn.

I dag undervisar hon i engelska och svenska och är mentor för en grupp femteklassare.

– Som svensklärare vet man hur viktig litteraturen är för vårt identitetsskapande. Utifrån böckerna som vi läser utvecklar vi vår samhällssyn. Därför är det så viktigt att barn med invandrarbakgrund får se sig själva representerade på ett positivt sätt i litteraturen.

ANNONS

Anna Munyua ger ut sina böcker på ett eget förlag. Hon tycker sig se en förändring i vilka ämnen och huvudpersoner som de stora förlagen vågar satsa på i barnlitteraturen. Egentligen tycker hon att det redan borde finnas en välkänd och mörkhyad barnbokskaraktär, en Alfons Åberg fast med utländsk bakgrund. Varför det går trögt har hon inget entydigt svar på.

– Tyvärr är det här väldigt laddat fortfarande. Kanske tror förlagen inte att det säljer. Kanske har de flesta som skriver barnböcker och jobbar på förlag inte den bakgrunden själva.

Hon växte upp med en kenyansk pappa och en svensk mamma och bodde under uppväxten i Uppsala, Kenya och Boden. Som vuxen flyttade hon till Stockholm och bodde såväl i innerstan som i olika förorter.

Men det var först då hon och sambon flyttade till Hallonbergen och fick barn som hon märkte hur segregerat Stockholm är.

– När jag flyttade hit förstod jag att det finns områden där de flesta med invandrarbakgrund bor och där majoriteten inte har svenska som modersmål.

Det är meningen att böckerna om Melvin ska bli en serie och nu skriver hon också på en ungdomsbok. Med sina böcker vill hon skildra det svenska samhället på ett någorlunda realistiskt sätt.

– Det är inte bara för dem som inte ser sig själva representerade i litteraturen. Det är också för dem som inte tillhör en minoritet. Om de är vana vid att se invandrare i en bok så blir det inte lika speciellt och laddat för dem.

Här i Hallon – bergen bor många med invandrar – bakgrund. Ska de aldrig få se sig själva representerade i barnböckerna?

Fakta

Tänkt som den andra boken i en serie

Namn: Anna Munyua.

Ålder: 36 år.

Bor: På Lidingö och jobbar som lärare i Sundbyberg.

Familj: Sambo och två barn i åldrarna 8 och 6 år.

Aktuell: Har nyligen gett ut barnboken ”Melvin, Elsa och Krokodilia”. Den är illustrerad av Johan Eriksson. Boken är tänkt som andra delen i en serie.

Barnbokstips: Anna Munyua gillar ”Bertil och badrumselefanterna” av Inger Lindahl, ”Lejon under sängen” av Finn Zetterholm och böcker av Pija Lindenbaum, tillexempel ”Lill-Zlatan och morbror raring”.