Han ska spela hissmusik för Sveriges konung

Täbybon William Benckert har komponerat Sveriges nationalsång från ljudet av gamla böcker, ett alarm samt – en hiss. Nu ska hans verk spelas för konungen på Riksarkivets 400-årsfirande idag torsdag
Täbybon William Benckert ska framföra sitt verk för konungen.
Täbybon William Benckert har komponerat Sveriges nationalsång från ljudet av gamla böcker, ett alarm samt – en hiss. Nu ska hans verk spelas för konungen på Riksarkivets 400-årsfirande idag torsdag.

Täbybon William Benckert har lyckats förvandla det gamla dammiga Riksarkivet till en melodi, och inte vilken melodi som helst utan Sveriges nationalsång. Men hur har det gått till?

– Jag fick gå runt i Riksarkivet och leta efter ljud. Jag slog i gamla böcker och pergamentrullar för att få till olika ljud jag kunde arbeta med, säger han.

Men det var svårare än han trodde, för han behövde ordentliga toner. Som tur var fanns där en hiss som gav ifrån sig olika ljud och så fick han användning av ett alarm som gick.

– Jag samplade hissknappen och larmet och kunde skifta sekvensen på tonerna så att jag kunde bygga melodin.

Skapat musik om partiklar

När Riksarkivet började fundera på vad de skulle göra inför sin 400-årsdag la de ut en annons på Arbetsförmedlingen. De ville ha ett annorlunda musikuppförande och William Benckert högg direkt.

– Jag har tidigare gjort musik av cellforskning och om Higgsbosonen som jag framfört för Nobelmuseet. Därför kändes det här som en spännande utmaning, säger William Benckert.

”Allt jag kan har jag lärt mig därifrån”

Han går på Kungliga Musikhögskolan men gick tidigare i Täbys musikklasser.

– Allt jag kan har jag lärt mig därifrån, säger han.

Under torsdagen kommer han att framföra sin låt på Riksarkivet i Marieberg framför Hans Majestät Konungen, författaren och psykologen Hédi Fried samt kulturminister Alice Bah Kuhnke. Vill du höra melodin? Den kommer att finnas tillgänglig på Williams Youtube-sida.