ANNONS

Historien om våra favoriter

Visste du att pizza från början serverades av stiliga gossar i tajta tröjor för att locka kvinnor? ­Eller att det var förbjudet att sälja hamburgare i korvkiosken?

I ”Nu äter vi!” har Jenny Damberg satt gaffeln i våra moderna favorit­rätters okända historia.
ANNONS

– Det finns ett stort intresse för vardagsmaten. Och det är intressant att se hur något nytt går från att vara spännande och förbjudet till att bli populärt och vanligt, säger Damberg.

Sourcreamchips, makaroner och kanelbullar har länge varit svenskens favoriter. Men det finns också floppar i mathistorien. Gratinerad makrill med mandariner, banankaviar och kaffehalstrad kolja är några rätter Jenny Damberg hittat när hon grävt i arkiven.

På ämnet den svenska smörgåstårtan så återfinns en märklig uppenbarelse: bridgetårta, i ”Sten Hellbergs svenska kokbok” från 1960-talet.

Där ska en fyrkantig eller rund smördegsbotten täckas med grädde, sylt och frukt för att sedan byggas upp med lövtunna pepparkakor, smör och höns i majonnäs. Salladen är nästa steg följt av skivad oxtunga, löksmaksatt isterflott, kavring och räkstjärtar.

– Tanken är att den ska ätas i lager, stegvis men den framstår som ganska märklig. Mycket som folk åt i det gamla bondesamhället känns väldigt äckligt och deprimerande i dag, säger Jenny Damberg.

Boken om vårt vardagskäk har tagit två år att skriva. Damberg har läst gamla kokböcker och veckotidningar, grävt i arkiv och gått igenom tidningar för att få fram fakta. Idén väcktes när hon skrev om vardagsmat som frilansskribent och upptäckte att det fanns ett stort intresse för svensk matkultur hos läsarna.

– En maträtt som tillfredsställer flera behov och kan uttrycka och förmedla något speciellt blir ofta en klassiker. Hamburgaren kom till exempel samtidigt som rock n’ roll-musiken till Sverige. Den kom att förknippas med amerikansk ungdomskultur, säger Jenny Damberg.

Att motståndet mot hamburgaren från början var stort kanske inte är någon större nyhet. Inte heller att 70-talet var en tid då konserver och pulversåser var poppis.

Men att en annan svensk nationalrätt – makaronerna – från början skulle kokas i 60 minuter i stället för tre är mer okänt.

ANNONS

Eller att pizzan marknadsfördes som en rätt för kvinnor av kändiskrögaren Bengt Wedholm för att locka denna målgrupp till den mansdominerade krog- och restaurangvärlden.

– En del av konceptet var att anställa unga, stiliga manliga servitörer i tajta kläder, säger Jenny Damberg och skrattar.

Svenskarnas mest älskade pizza – kebabpizzan har ett brokigt förflutet. Förmodligen uppfanns den någon gång i mitten av 80-talet. Den roterande döner kebaben blev en hit i Berlin på 1970-talet men redan på 1700-talet lagades små köttbitar ”shish kebab” på grillspett i Sverige, kanske en influens från Turkiet under Karl XII:s tid, berättar Damberg.

– Jag kan känna mig rätt tacksam för att jag lever i dag när det finns ett större välstånd och betydligt mer att välja på i matväg, säger hon.

Men vad var egentligen det märkliga ”banan i skinkrock” som nämns i boken?

– Ha ha ha, det är bananer inrullade i skinka med senap och ost ovanpå som gratineras i ugnen. Ett roligt recept från 70-talet.

Jenny Damberg.

Fakta

Potatisgratäng är favoriträtten

Namn: Jenny Damberg.

Ålder: 32 år.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Mamma, pappa, syskon och pojkvän.

Yrke: Frilansjournalist och matskribent.Aktuell: Med boken ”Nu äter vi! (Ica bokförlag).

Favoriträtt: Potatisgratäng.

Lagar hemma: ”Äggröra eller pasta om det bara är till mig själv.”

ANNONS