Hittade en sjunken eka i sjön – nu ror de till Köpenhamn

Efter två veckors rodd hade Oscar Hoff och Martin Helin tagit sig till Västervik.
Efter två veckors rodd hade Oscar Hoff och Martin Helin tagit sig till Västervik.
När de hittade ekan läckte den som ett såll och låg under ytan.
När de hittade ekan läckte den som ett såll och låg under ytan.
Redo för avresa från Skanssundet.
Redo för avresa från Skanssundet.
Bara dagar innan kompisarna från Huddinge skulle bege sig i väg på sin roddtur till Köpenhamn, vandaliserades ekan som de renoverat på i över ett halvår. Det gav extra motivation till att klara utmaningen - och nu efter snart två veckor är de en bra bit på väg mot målet.

När de hittade den gamla träekan i Trehörningen hade den legat i sjön i över 60 år.

– Den var nersjunken under ytan, men vi fixade och renoverade upp den. När vi var färdiga tänkte vi att vi ville ro längre än runt i Trehörningen och kom på att den måste få smaka på havet, säger Oscar Hoff, 20.

Tillsammans med Martin Hiberg, 21, började han smida planer på vart de skulle ro. Valet föll på Köpenhamn och avfärdsdatum sattes till den 6 juni.

Men mindre än en vecka innan planerad avfärd vandaliserades båten. De hittade den under vattenytan på andra sidan sjön.

– Det motiverade oss ännu mer att klara av den här utmaningen, så vi fixade till båten och tänkte att man måste klara motgångar också, säger Oscar Hoff.

Så för två veckor sedan bar det av, med en båt packad med gulaschsoppa på burk, tält och diverse bra att ha-saker så som silvertejp.

Det började lite motigt med åskoväder, storm och motvind men i höjd med Gryts skärgård började solen titta fram. Då hade de tagit sig en femtedel av sträckan.

– Vi ror åtta-nio timmar varje dag och om vi har vinden med oss så räknar vi med att vi avverkar två–tre mil om dagen, säger Martin Hiberg.

De har inte satt upp något mål för när de ska vara framme i Köpenhamn, men ett delmål är att nå Kalmar lagom till midsommar.

– Det får ta den tid det tar. Man kan säga att resan är målet, säger Oscar Hoff.

Men när de väl kommer fram till Köpenhamn så slutar inte äventyret.

– Då ska vi försöka sälja båten eller byta den mot en cykel och så cyklar vi vidare till Polen och sedan Italien, säger Oscar, som tillsammans med Martin redan en gång cyklat genom Europa till Barcelona.

Fakta

Här kan du följa äventyret

https://www.instagram.com/hobolifeofficial/