Hjärtligt men mediokert på klassisk italienare

Utbankad gödkalv.
Utbankad gödkalv.
Ugnsstekta lammracks.
Ugnsstekta lammracks.
Trancherade entrecôte.
Trancherade entrecôte.
Buffelmozarella med körsbärstomater.
Buffelmozarella med körsbärstomater.
Nu är det väl ändå dags för lite italienskt, tänkte Gourmand och stämde möte med sin vän Gourmé på en av Söders mer klassiska italienare.

Men planerna fick revideras i sista stund då restaurangen flyttat till förorten.

Gourmand bokar snabb som en kobra i stället bord på en annan klassisk italienare som verkar ha funnits hur länge som helst, Da Luigi på Swedenborgsgatan.

– Litar du verkligen på att sån där bokning på nätet fungerar, det har vi ju gått bet på tidigare, säger den teknikskeptiske Gourmé.

När de båda vännerna kliver in i vedugnsvärmen från den vårkyliga kvällen är stället knökfullt, men den vänliga personalen lovar ändå att ordna ett bord. Och efter en stunds bidande i baren får de sitt bord.

En fullsatt fredagkväll är det minst sagt gemytligt att slå sig ner på Da Luigi. Publiken är hjärtlig, varm och väldigt blandad, inredningen rustikt chosefri och otvungen.

Gourmé får in en antipasto misto med charkuterier, parmesan och lite basilika (125 kronor) som är väl varierad och trevlig och känner sig taggad på fortsättningen. Buffelmozarella med körsbärstomater (97 kronor) är tyvärr en väl vattnig och trist historia.

Gourmand är inte helt nöjd med sin carpaccio på breasola (120 kronor) som fått sällskap av mer rucola än parmesan, olivolja och tillbehör som skulle ha kunnat vara typ hel kapris.

Klockan närmar sig tidig supétid och i restaurangen stiger ljudnivån.

Det känns som att många av de här sällskapen har det här som sitt vardagsrum, säger Gourmé.

Så bärs varmrätter in av den flinka och trevliga personalen.

Saltimbocca på utbankad gödkalv (208 kronor) serverad med parmaskinka och vitvinssås är tyvärr alltför torr och alltför salt. Gourmé vissnar.

Den grillade trancherade entrecôten på en bädd av rucola och parmesan (245 kronor) som beställdes medium rare är helt genomstekt, strimlad och översållad av rucola och parmesan. Gourmand är förundrad.

– Varför frågar man hur köttet ska vara stekt när det sedan är helt genomstekt och blir strimlat?

Tyvärr gör de ugnsstekta lammracksen i en sky gjord på rosmarin och vitlök (259 kronor) inte heller någon människa glad. Ugnsstekt känns mer som kokt och den vanligen så distinkta smaken av lamm är närmast obefintlig, kryddningen lam. Vännerna misströstar.

Men Da Luigi avslutar ändå med flaggan något sånär på väg upp när vännerna bjuds på en del av intaget dryckjom och en skål med hemgjorda chokladtryfflar (39 kronor) och var sin espresso.

Pizzasällskapet intill lovordar sina tiramisus (71 kronor) och pannacottor med blåbär (79 kronor).

– Ja, det är nog pizza man ska äta här om man ska få en angenäm matresa, konstaterar Gourmé.

Fakta

Da Luigi, Swedenborgsgatan 13

Kök: Italieninspirerat inom alla genrer.

Miljö: Hemtrevligt, rustikt och angenämt bullrigt, blandad publik. Tillmötesgående personal.

Vegetariskt: Sallader och pastarätter.

Pris: 150-270 kronor för varmrätter.