ANNONS

Hon är Annika Bengtzon

Malin Crepin har tidigare haft roller i flera Norénpjäser. Genom de nya filmerna lär hon bli ett känt ansikte även för den stora publiken – men det tar hon med ro.  Scen från Kvällspressen, där Annika Bengtzon arbetar.  Annika Bengtzon på Nobelfesten i ”Nobels testamente”.
Malin Crepin har tidigare haft roller i flera Norénpjäser. Genom de nya filmerna lär hon bli ett känt ansikte även för den stora publiken – men det tar hon med ro. Scen från Kvällspressen, där Annika Bengtzon arbetar. Annika Bengtzon på Nobelfesten i ”Nobels testamente”.
Nu axlar Malin Crépin Helena Bergströms roll och blir nya Annika Bengtzon. Hon ser fram mot att göra sin version av den tuffa kriminalreportern.

– Det är som med James Bond. Och jag är Sean Connery.
ANNONS

Snart blir Malin Crépin hela Sveriges Annika Bengtzon när sammanlagt sex filmer, baserade på Liza Marklunds bokserie går upp på bio och på tv. Den första, ”Nobels testamente”, har premiär på fredag.

När Lokaltidningen Mitt i träffar Malin är hon omringad av ett tv-team från SVT som cirkulerar runt henne för ett avsnitt av ”Dom kallar oss skådisar”.

– Jag vet faktiskt inte varför de ville följa mig. De hade väl ett svagt ögonblick på SVT vilket de bittert får ångra nu, skämtar Malin.

Malin Crépin har synts i flera Lars Norén-pjäser och även fått en Guldbaggenominering för rollen som drogmissbrukaren Eva i filmen ”I skuggan av värmen”. I och med storlanseringen av Nobels testamente blir hon nu känd för den breda publiken. Men det är knappast något hon går och tänker på till vardags.

– Det känns faktiskt rätt hypotetiskt just nu och jag får ta det som det kommer.

De sex filmerna har varit ett påkostat projekt med en budget på 100 miljoner kronor. För Malin var den långa inspelningen inte självklar att tacka ja till.

– Jag skulle binda upp mig i ett helt år. Men utmaningen var för stor att tacka nej till.

Det blev 150 inspelningsdagar mellan februari och december i fjol för Malin. Hon förklarar att fokus låg på att hålla hela perioden.

– Dag 117 är ju lika viktig som dag två. Och publiken bryr sig ju inte om jag sovit i 17 timmar före en inspelning eller två. Men jag tycker det är kul med mycket jobb. Det är väl det som jag och Annika har gemensamt, säger hon.

ANNONS

Malin beskriver Annika Bengtzon som en mycket driven och passionerad person, men som också kan vara svår och tjurig. Trots deras olikheter hade hon inga problem att sätta sig in i rollen.

– Det jag gillar mest med henne är att hon är starkast när det är som svårast. Men hon gör inte så som jag skulle göra alla gånger.

Malin fick stort stöd inför rollen i samtal med Liza Marklund själv.

– Vi kom ganska tidigt fram till att vi har samma syn på Annika, berättar Malin.

Hade du sett de tidigare filmerna före inspelningarna?

– Jag hade både läst böckerna och sett filmerna. Men det var inga problem att koppla bort. Det är ingen remake och jag har koncentrerat mig på Annika i nuet och i de här böckerna, säger Malin.

Just nu är hon ledig. Nya projekt är på gång men inget hon vill avslöja. I stället passar hon på att spendera mycket tid med familjen hemma på Söder.

– Jag har kommit på mig själv att vara väldigt hemkär och rör mig gärna i samma stråk. Gärna med en kaffe på S:t Paulsgatan eller med familjen i Ivar Lo-parken.

Den intensiva inspelningen satte även spår i det sociala livet.

– Jag hann bara jobba och vara med familjen. Jag fick tacka nej till bröllop, kalas och andra inbjudningar. Men jag får ta igen det nu – om jag har några vänner kvar, haha.

Fakta

Gjorde research på Expressen

Namn: Malin Crépin.

Ålder: 33 år.

Familj: Man och barn.

Bor: Södermalm.

Bakgrund: Teaterhögskolan i Malmö.

Några tidigare roller: Tv: ”Lasermannen” och ”Upp till kamp”. Film: ”I skuggan av värmen” och ”Cornelis”. Teater: ”Terminal”.

Om Stockholm: ”Jag föddes på Söder men växte upp i Malmköping. Återvände till gymnasiet och har inga flyttplaner”.

Om journalistyrket: För att komma in i rollen som reporter testade hon att arbeta på tidningen Expressen. ”Det var en nödvändig research. Jag kan se tjusningen i yrket men förstår att man kan bli fartblind och är väldigt glad att jag har mitt yrke. Jag känner att jag har det bra på den här sidan.