ANNONS

Hon är årets webbjoker

”Jag blev kär i låten direkt”, säger Maria BenHajji om ”I mina drömmar”, som hon ska framföra vid Melodifestivalens deltävling i Leksand den 18 februari.  Ranelid, Sandén och Johnson.
”Jag blev kär i låten direkt”, säger Maria BenHajji om ”I mina drömmar”, som hon ska framföra vid Melodifestivalens deltävling i Leksand den 18 februari. Ranelid, Sandén och Johnson.
Maria BenHajji från Solna är van att stå längst bak på scen, men nu är det dags att kliva fram i rampljuset.

I konkurrens med 570 bidrag har hon blivit framröstad till webb-joker i årets melodifestival.
ANNONS

33-åriga Maria BenHajji har en gedigen bakgrund inom musiken. I dag arbetar hon som lärare i sång på gymnasieskolan Rytmus i Sickla samtidigt som hon frilansar som sångerska.

Hon har hållit på med musik sedan barnsben och har körat bakom artister som Robyn och i ”Allsång på Skansen”.

Det går inte att ta miste på hennes entusiasm inför deltagandet i Melodifestivalen. I hennes deltävling i Leksand återfinns även bland andra Andreas Johnson, Molly Sandén, Björn Ranelid och Love generation.

– Det känns helt otroligt att jag ska stå längst fram. Jag som är van att stå längst bak på scenen. Det är jättekul och en stor utmaning, säger Maria BenHajji över en kopp te på ett av hennes favoritkaféer nära Solna centrum.

SVT fick in 570 bidrag till den så kallade webbjokern och 32 valdes ut till final. ”I mina drömmar” kom sedan etta i nätomröstningen.

Kusinerna Thomas Cars och Nanna Sveindóttir har skrivit låten som är en traditionell schlagerballad med tonartshöjning på slutet. Låtskrivarna fick tips om Maria BenHajji och skickade över låten till henne. Hon säger att hon blev kär i låten direkt.

– Det är en vacker klassisk ballad med en otroligt fin kärlekstext, säger Maria BenHajji som tidigare mest sjungit på engelska.

Till festivalen ska det läggas till mer live-instrument, stråkar och körer jämfört med webbversionen. Hon har viss erfarenhet av Melodifestivalen eftersom hon 2006 körade bakom Laila Adelè till bidraget ”Don’t try to stop me”.

Aldrig tidigare har en låt framröstad som webbjoker nått finalen. Själv vill inte Maria BenHajji fästa så stor vikt vid själva tävlingsmomentet. Hon tycker egentligen inte att det går att tävla i musik, utan tänker bara gå in och göra sitt bästa

ANNONS

– Jag vill vara ödmjuk och njuta av det. Jag tror att folk kommer att gilla låten. Om det blir en finalplats är det en bonus.

Många kända artister ställer upp i årets melodifestival, däribland Charlotte Perrelli, Thomas di Leva och Lotta Engberg. Thorsten Flinck och författaren Björn Ranelid är förmodligen de mest oväntade artisterna i startfältet. I Leksand kommer Maria BenHajji att ställas mot en tidigare elev, Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, en av medlemmarna i Love generation.

– Som lärare känner jag mig stolt över att det går bra för mina elever.

Vi lämnar kaféet och går ut i Skytteholmsparken, en av Maria BenHajjis favoritplatser i Solna. Här brukar hon hänga året runt med sin femåriga dotter.

– Jag älskar småstadskänslan som finns i Solna och Sundbyberg, och det är härligt med närheten till grönska och sjöarna. Det är bra att de har fixat till och fräschat upp Solna centrum, men lite svårt nu när de bygger om vägarna överallt, säger Maria BenHajji.

Efter att ha bott en period i Stockholms innerstad känner Maria att hon ”hittat hem” i Solna.

I dottern Felicia har hon en av sina stora supportrar.

– Hon tycker att det är kul att jag ska vara med i tv och hon tycker jättemycket om låten. Hon har till och med gjort en egen koreografi till låten med stora rörelser och hopp.

Fakta

Har ”Främling” som alla tiders schlagerfavorit

Namn: Maria BenHajji. Pappa från Marocko och mamma från Skellefteå.

Ålder: 33 år.

Bor: I Vireberg sedan 2004. Uppväxt i Huddinge.

Bakgrund: Varvar arbetet som sånglärare med att vara sångerska. Har körat bakom artister som Robyn och Sonja Aldén. Har sjungit jazz och blues i Anders Neglins och Putte Wickmans orkestrar.

Aktuell: Framför ”I mina drömmar” vid Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand den 18 februari. Favoritlåt i Melodifestivalen: ”Främling” från 1983. ”Jag var fem år och det var första gången jag var vaken tills omröstningen var klar. Sedan stod man hela tiden i Carola-frisyr och sjöng med hopprepet”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.