ANNONS

Hon är en mästare på vin

Louise Sydbeck är en av 319 personer i världen som kan titulera sig Master of Wine.
Louise Sydbeck är en av 319 personer i världen som kan titulera sig Master of Wine.
Bjud henne på ett glas vin och hon vet direkt druva, vinregion, årgång och till och med vilken typ av ek som användes vid fatlagringen.

Louise Sydbeck är kort och gott Master of Wine.
ANNONS

Det är en exklusiv klubb hon nu tillhör, Louise Sydbeck. Bara 319 personer i världen, varav två andra är svenskar, har klarat det som är känt som världens svåraste vin­examen och fått titeln Master of Wine vid det brittiska institutet med samma namn.

– Jag känner stor ödmjukhet inför vin för det finns hela tiden mer att lära. Jag tycker fortfarande att jag inte kan någonting om vin, säger Väsbybördige Louise Sydbeck på telefon från franska Rivieran där hon i dag är bosatt.

Tillsammans med maken Ulf driver hon ett företag som erbjuder tjänster och service för Rivierans lyxyachter.

Louise arbete är att bland annat sätta ihop vinlistor, ordna vinprovningar och utbilda båtarnas besättningar.

Intresset för vin väcktes hos Louise redan när hon var tonåring. Då hette hon Hjulbäck i efternamn och bodde i området Skälby i Väsby.

– Mamma och pappa drack väldigt lite vin, men i skolan skrev jag av någon anledning ett special­arbete om Dom Pérignon trots att jag själv aldrig hade provat champagne, berättar Louise Sydbeck.

Efter att ha gått hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet följde sommelierutbildning och jobb på franska matsalen på Grand Hôtel innan hon rekryterades till den svenska vingården Rabiega i Provence.

– Där träffade jag vinmakaren Lars Torstenson som hade vunnit fina priser för sina viner. Jag fick en enorm respekt för honom och blev jätteinspirerad.

Louise ansökte till Institute of Master of Wine och efter ytterligare två års studier var det dags att avlägga examen.

ANNONS

Under de fyra provdagarna blindtestas totalt 36 viner och flera teoretiska uppsatser skrivs. Bara en av tio klarar provet.

– Lite beroende på vin ska man kunna säga var ifrån vinet är, vilken årgång det är, vilka druvor som har använts, hur lång tid det har varit på ekfat och om det var fransk eller amerikansk ek.

– När provet blev godkänt återstod en sista forskningsuppsats. Allt som allt har det tagit mig sex år att bli klar.

Vad hade du i glaset när du firade den här framgången?

– Jag drack Dom Ruinart 2002 till lunch och sedan Cristal rosé 1996 på kvällen. Det blev två flaskor champagne den dagen och ­sedan har vi fortsatt hela veckan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.