Hon gör operan folklig

”Det finns en rädsla om att opera är tråkigt och svårt, att det är tanter och gubbar som står och sjunger rakt upp på ner på scen”, ­säger Gabriella Lambert-Olsson som vill motbevisa fördomarna.Foto: Johan Kindbom
”Det finns en rädsla om att opera är tråkigt och svårt, att det är tanter och gubbar som står och sjunger rakt upp på ner på scen”, ­säger Gabriella Lambert-Olsson som vill motbevisa fördomarna.Foto: Johan Kindbom
Gabriella Lambert-Olsson vill göra opera för alla.

Snart står hon på scen som en av 1800-talets stora stjärnor när operatrion Divine intar Confidencen.

Divine har uppträtt på Nobel­festen och blivit bjudna till Wien av kungen och drottningen. Men de har också sjungit opera under rusningstid på T-centralen och på skolor runt om i landet.

– Det finns ingen scen vi inte kan stå på. Häftigast och läskigast är inte att spela på Nobelfesten utan för gymnasieelever i Arvidsjaur och Jokkmokk. Vi kommer med våra vackra klänningar och längst fram sitter killar med snus och scooteroverall. Det blir fantastiska möten, säger Lidingöbon Gabriella Lambert-Olsson.

Själv har hon haft operan med sig sedan barnsben och hon visste­ ­tidigt att det var just opera hon ville­ sjunga. Hon kämpade sig fram i en tuff bransch, pluggade i många år och arbetade på Spagetti­operan. För snart tio år sedan träffade hon en ny vän, som aldrig tidigare lyssnat på opera.

– Hon är en tuff böna men ­tårarna bara sprutade på henne när jag spelade upp ett stycke ur Carmen. Att hon aldrig hört opera­ förut fick mig att inse att det finns en stor publik därute.

Det var då Gabriella Lambert-Olsson kom med idén om att bilda en kvinnlig operatrio, som en mindre tillknäppt och mer humoristisk variant av den ­italienska trion Il Divo. Tillsammans med Jacqueline Miura och Caroline Gentele bildade hon ­Divine och de har som mission att sprida opera och klassisk musik till alla.

– Jag är en operanörd och vill att alla ska få komma in i den fantastiska världen. Det finns så mycket färger och nyanser i opera­ och klassisk musik, som inte finns hos exempelvis Avicii. Och då ­älskar jag Avicii också, säger ­Gabriella.

Under Divines snart tio år på scenen har opera blivit mer folkligt, tycker Gabriella. Trion har varit med två gånger i Allsång på Skansen och under sommaren har de spelat in tv-programmet Moreaus med mera.

– Publiken älskar den här musiken men det är svårt för vissa att ta sig över tröskeln till operahuset. Det finns en rädsla om att opera är tråkigt och svårt, att det är tanter och gubbar som står och sjunger rakt upp på ner på scen. Vi gör opera av toppkvalitet men också med självdistans och humor, ­säger Gabriella.

I slutet av augusti gör Divine ­föreställningen Näktergalarna tillsammans med Sven-Bertil Taube – en pjäs om 1800-talets stora operastjärnor Jenny Lind, Signe Hebbe och Christina Nilsson. Det är en pjäs om opera, men också om kvinnohistoria.

– De var tre fantastiska mega­stars, dåtidens Lady Gaga eller Madonna. De kom alla från enkla­ förhållanden men blev extremt förmögna och turnerade runt i hela världen, under en tid när kvinnor inte ens hade rösträtt. Vi vill berätta om de här kvinnorna så att de inte faller i glömska.

Fakta

Uppträder på Lidingö kulturnatt

Namn: Gabriella Lambert-Olsson.

Bor: Torsvik.

Ålder: 48 år.

Familj: Dottern Lydia 13 år, maken Magnus och bonusbarnen Emma 19 och August 16.

Yrke: Operasångerska, en av tre medlemmar i sånggruppen Divine, tillsammans med Jacqueline Miura och Caroline Gentele.

Aktuell: Divine gör fyra föreställningar på Confidencen, den 27 och 28 augusti, med Sven-Bertil Taube som berättare. Syns snart på tv i Moraeus med mera och uppträder på Lidingö kulturnatt 17 oktober i Ansgarskyrkan. På väg till Indien för att sjunga i Bombay och Delhi.