ANNONS

Hon gör silver av musik

Ingela Halvarsson är en konstnär som jobbar på helt känsla och har många järn i elden. Ibland är det utmattande. Då är hon ”som en skådespelare efter en föreställning när man gett allt”, säger hon.
Ingela Halvarsson är en konstnär som jobbar på helt känsla och har många järn i elden. Ibland är det utmattande. Då är hon ”som en skådespelare efter en föreställning när man gett allt”, säger hon.
Konst och musik går hand i hand i silversmeden Ingela Halvarssons liv. Nu möts metallen och musiken i en utställning där hon tillägnar nio musiker varsitt föremål eller smycke.
ANNONS

Det är mycket ”Mmm” i konstnären Ingela Halvarssons liv just nu. När Mitt i Vallentunasteget besöker henne hemma i Ormsta ska hon just avsluta en utställning på Kafé Broström i Uppsala där hon ställt ut oljemålningar. I lördags höll hon vernissage för nästa utställning: ”Möten – metall musik”.

Måleriet, musiken och metallen är de tre ben som hennes konstnärskap vilar på.

– Jag har ett stort behov att uttrycka mig genom de här tre konstformerna. De vävs samman naturligt för mig, säger hon.

Idén till utställningen föddes för ett par år sedan och grodde sedan i det tysta. Nio svenska musiker från olika genrer – jazz, opera, visa och rock – valdes ut.

– Jag ville lyfta fram några professionella musiker ur min egen generation. Några av de nio musikerna är klasskamrater från tidigare musikutbildning, andra är bekanta från förr.

Musikerna accepterade erbjudandet och Ingelas villkor: Att få fria händer konstnärligt att utforma ett objekt inspirerat av var och en av de nio.

– Jag inspirerades av dem som personer, deras uttryck, deras musik och i något speciellt fall av en speciell låt.

Så har sångerskan Irma Schultz Kellers låt ”Jag tror det kan bli snö i natt” inspirerat till ett ljust silversmycke med ett litet pärldekorerat skrin som hänge.

Artistduon Lise och Gertrud har inspirerat till tvådelat broschsmycke som en kommentar till deras långa samarbete.

ANNONS

Vissa har också inspirerat till rena bruksföremål.

Trumslagaren och illustratören Nino Keller har tillägnats ett ärgat kopparfodral till sina trumpinnar. Joakim Unander, chefsdirigent på Folkoperan får en dirigentpinne i silver. På pinnen rör sig små silverfärgade och förgyllda figurer, som i ett drama på en operascen

För Ingela Halvarsson har musiken och måleriet funnits med från början. Första oljemålningen gjorde hon som 6-åring. Det var också då hon föll handlöst för den klassiska musiken.

– Jag såg Carmen på Kungliga Operan. Min käre far hade snickrat en liten, mörk, blommig, vacker, uppfällbar pall jag kunde sitta på för att komma upp i stolen. Föreställningen gick rakt in i själ och hjärta. Det var så vackert men all vinröd sammet, allt guld och den enorma, vackra kristallkronan i taket. Framför allt berördes jag av den klassiska musiken och operadramat, säger hon. säger hon.

Senare gick hon musiklinjen på Södra latin, läste musikvetenskap på Kungliga musikhögskolan och utbildade sig så småningom till lärare i praktisk-estetsika ämnen, det vill säga till bild och musiklärare.

Silvret och metallen kom senare när hennes egna tre barn blev litet större och hon vill utvecklas vidare konstnärligt. Sedan slutet av 00-talet lever hon helt på konsten. Hon ger kurser för barn i bild och piano, hon tillverkar konstsmycken och föremål för hand och målar olja och akvarell. Dessutom framträder hon då och då som solist.

Hon har många järn i elden. Därför är hon tacksam för inspirationen som bara kan komma som en blixt från ingenstans och sätter igång en ny arbetsprocess.

– Tidigt i morse när jag var ute på härlig vårprommis i skogen fick jag en ny idé till ett smycke till i höst!

En idé att arbeta vidare med inför vandringsutställningen, ”Harmagedon”, som ska visas i Galleri Hantverket och i Edsvik konsthall i Sollentuna.

Fakta

Visas i tre veckor

Utställningen ”Möten metall musik” visas på galleriet Kaleido i godsmagasinet nära Uppsala station.

Konstverken finns att se till och med den 3 juni.

Musikerna som inspirerat till verken:

Irma Schultz Keller

Joakim Unander

Lisa Gustafsson

Stefan Andersson

Lise Hummel & Gertrud Stenung

Nino Keller

Nalle Påhlsson

Lina Nyberg

ANNONS