ANNONS

Hon har ett av landets hemligaste jobb

Vissa program spelas in i förväg, andra sänds live. ”De flesta är jättenervösa, men en del får en nerv av att sända live”, säger Bibi Rödöö.
Vissa program spelas in i förväg, andra sänds live. ”De flesta är jättenervösa, men en del får en nerv av att sända live”, säger Bibi Rödöö.
Bakom luckorna finns whiteboardtavlan med alla sommarens programvärdar på postit-lappar
Bakom luckorna finns whiteboardtavlan med alla sommarens programvärdar på postit-lappar
Tunga träpersienner stoppar insynen i Bibis tjänsterum där den hemliga listan med sommarvärdar växer fram.
Tunga träpersienner stoppar insynen i Bibis tjänsterum där den hemliga listan med sommarvärdar växer fram.
Bibi Rödöö har ett av Sveriges just nu hemligaste jobb.

På en whiteboard på hennes kontor på Sveriges Radio står namnen på alla sommarvärdar till årets Sommar i P1 – och hon vaktar den noga.
ANNONS

De breda träpersiennerna är neddragna för alla fönster in till glasburen som är Bibi Rödöös kontor på Sveriges Radio. Ingen ska kunna se in. Tunga träluckor är dessutom stängda framför whiteboardtavlan som täcker en stor del av ena kortsidan i rummet.

Där innanför sitter de 58 hemliga blå och rosa lapparna med namnen på alla årets sommarvärdar i Sommar i P1.

Om en dryg vecka, den 9 juni, kommer hon att presentera dem i en direktsändning i P1 och för ett stort pressuppbåd i parken bakom radiohuset.

Det har hon gjort nu i 20 år som programchef för Sommar i P1.

– I början fixade jag allt själv ihop med en programassistent, jag fattar inte hur det gick. Jag var ensam med tre små barn och hade nya höga ambitioner – säkert hällde jag ketchup i barnens filmjölk av bara farten.

I dag har hon en redaktion med bland annat tre redaktörer och ytterligare sex personer i en namnkommitté som vaskar fram sommarvärdarna för året.

Att det är ett av årets hemligaste jobb är ingen överdrift. För tre år sen läckte ett ark med flertalet av namnen ut och uppståndelsen blev stor. Sedan dess är sekretessen högre än någonsin.

– Jag vet inte om det roligaste är att ringa och ställa frågan, eller om det är det magiska ögonblicket när ett program lyfter. Som när Mustafa Can 2003 beskrev kärleken till sin kurdiska mor, som förlorat flera barn. När han avslutar med orden ”Förlåt mor, jag älskar dig. Villkorslöst” rann det en tår ner för min kind och jag förstod att många lyssnare runt om i Sverige berördes på samma sätt, i samma stund.

Efter programmet ringde lyssnare till Bibi i flera veckor.

ANNONS

– Kvinnor ringde mig för att berätta att han gett dem ett värde. Något jag också kände.

Bibi har betat av många personer på sin topplista genom åren. Ingmar Bergman jagade hon i åtta år på alla möjliga vis – till och med via en lapp i brevlådan. Och Börje Salming ställde upp först efter att de hamnat bredvid varandra på en middag. Allt bygger på Bibis och producenternas relationer till personerna.

– När personkemin stämmer får vifram historier som när Henke Larsson berättade hur det kändes att se löpsedlar om sin brors död över hela stan, eller när Anja Pärson berättade om Filippa och att de väntade barn.

Men ibland har de även behövt hålla tillbaka sommarvärdarna från att bli alltför personliga.

– Man kan inte säga vad som helst i Sommar med den enorma genomslagskraft programmet har, utan att tänka på konsekvenserna. När det är känsliga beskrivningar av till exempel självmord är det viktigt hur det berättas och att anhöriga är informerade.

Alla sommarvärdar får ett samtal från Bibi eller redaktörerna inom en minut efter att de sänt klart.

– Alla behöver omedelbar feedback. Oavsett hur stor man är så är vi alla små när vi lämnar ut oss på det här sättet.

Även om årets sommarvärdar är väl dolda så hintar Bibi om att några namn kommer att få oss att höja på ögonbrynen.

– Vi har ett par sommarvärdar som kan anses vara provocerande. Dessutom har vi en väldigt mediaskygg person som vi håller på att spela in i förväg just nu…

– Och så har vi en sommarvärd som är så speciell att vi gör en specialutgåva av den personens program, vilket vi aldrig har gjort tidigare.

Fakta

Älskar sitt hus i Frankrike

Namn: Bibi Rödöö.

Ålder: 55 år.

Familj: Tre barn, 22, 26 och 29 år gamla, och pojkvän.

Bor: Högst upp i Svea torn på Östermalm. ”Jag kan se Finlandsbåtarna vid kajen och Lidingöbron”.

Yrke: Producent på Sveriges Radio och programchef för Sommar och Vinter i P1.

Karriär: Bibi tog över chefskapet för Sommar 1997. 2007 startade hon Lyssnarnas Sommar, där lyssnarna får önska sig den de helst vill höra som sommarvärd. 2008 drog hon igång Vinter i P1 och 2009 var hon med och drog igång Sommarpratarna i SVT. Bibi är den som innehaft chefskapet för Sommar i P1 längst sedan programmets start 1959.

Gör på sommaren: Åker till huset i Frankrike, vid en olivlund i bergen, 15 minuter från Nice flygplats. ”Jag åker dit så ofta jag kan, där är så vansinnigt mysigt och ro-givande att vara.”

Aktuellt: Den 9 juni avslöjas vilka som är årets Sommarvärdar i Sommar i P1.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.