ANNONS

Hon lär kändisarna tala

I TV 3:s serie ”Livet blir bättre” talar kändisar som Patrik Sjöberg, Dogge Doggelito och Sanna Bråding inför publik om sina svåraste upplevelser.

För att lägga orden rätt har de fått hjälp av talskrivaren Camilla Eriksson från Lidingö, som skrivit en handbok i retorik.
ANNONS

Skådespelerskan Sanna Bråding avtjänade 2008 ett fängelsestraff för narkotikamissbruk.

Bakom brottet fanns en personlig tragedi, som hon berättar om i tv-serien ”Livet blir bättre” på TV3.

Som en del i programmet ska hon hålla ett tal inför en stor offentlig publik. Det ska handla om hur hon tog sig ur krisen.

– Vilka historier har vi? Vi behöver inte berätta allt, men vi behöver börja med något väldigt mörkt, sedan går vi mot något ljusare, säger Lidingöbon Camilla Eriksson.

Över bordet på söderkaféet berättar Sanna Bråding en ovanlig historia. Om hur hon har levt ett uppskruvat liv. Sedan gymnasiet har hon försökt att vara duktig flicka.

Under en period sprang hon flera mil om dagen och tränade på gym. Hon bakade tårtor till klasskamrater när de fyllde år, hade högsta betyg i de flesta ämnen, jobbade på kvällarna. De måttlösa kraven slutade med ätstörningar och narkotikamissbruk.

När hon berättar märks det fortfarande hur intensiv Sanna Bråding är. Camilla Eriksson antecknar och funderar.

– Vad är det som är positivt? Hur bryter vi det mörka?

Meningen är att talet ske ge tittarna inspiration. Budskapet ska vara att alla som vill kan förändra sina liv. Sanna Bråding får hjälp att forma en effektiv berättelse.

ANNONS

Efter att ha varit mammaledig från sitt tidigare jobb som lärare, bestämde Camilla Eriksson sig för fem år sedan för att byta bransch.

Hon studerade kommunikation vid IHR, Stockholms universitet, arbetade först för olika PR-byråer, innan hon startade eget för två år sedan.

I dag hjälper Camilla Eriksson politiker, företagare och många andra att föra ut sina budskap. Hon håller även utbildningar i retorik och kommunikationspsykologi, och gav strax före jul ut en praktisk handbok i retorik, ”Retotikiska”.

Hur gick det då för Sanna Bråding?

Hon höll sitt tal inför en publik med teaterelever på Kulturamas gymnasium strax före jul då programmet spelades in. Visserligen började hon gråta, men det gjorde inte talet sämre. Camilla Eriksson är mycket nöjd.

– Hon talade för precis den publik som behövde höra det här, säger hon.

Sanna Brådings tal visas i ett senare avsnitt i serien. Nästa avsnitt på onsdag handlar om sångerskan Jessica Anderssons uppväxt i olika fosterhem.

Camilla Eriksson hjälper Sanna Bråding att förbereda talet som hon ska hålla i ”Livet blir bättre” på TV3. Det handlar om hur Sanna fastande i drogmissbruk – och tog sig ur det.

Fakta

Så berättar du om svåra upplevelser Inspirerad av amerikansk förlaga

1. Förbered dig. Tänk noga igenom vad du känner, vari problemet ligger och vad du ska säga.

2. Välj samtalsform. Skriv ned orden som stöd för samtalet. Eller låt den andre få läsa det du skrivit i stället. Allt handlar om hur du tror att mottagaren av ditt budskap har lättast att ta emot det.

3. Hitta rätt stil. Om det är olämpligt att vara rak kan det kännas lättare att använda jämförelser och liknelser som ger perspektiv.

4. Var personlig: Svåra saker kan vara svåra att ta till sig. Utgå därför från dig själv och säg: ”Jag tycker…”, ”Jag vill …” eller ”Jag känner …”, .

I morgon onsdag i ”Livet blir bättre” i TV3 medverkar sångerskan Jessica Andersson. Hon berättar om hur det var att växa upp som dotter till en ensamstående missbrukande förälder.

I premiärprogrammet förra veckan medverkade Patrik Sjöberg. Fotbollsspelaren Anton Hysén, simmaren Emma Igelström, artisten Dogge Doggelito och Sanna Bråding berättar sina historier i kommande program.

Första säsongen av serien sändes förra året. Namnet har nu inför säsong två bytts från ”Det blir bättre” till ”Livet blir bättre”.

Serien är inspirerad av amerikanen Joel Burns som myntade uttrycket ”It gets better”. Itgetsbetter.org är en hemsida där den som vill kan ladda upp en film, berätta och komma ut offentligt som homo-, bi- eller transsexuell. Den svenska motsvarigheten har adressen: detblirbättre.se.