ANNONS

Jessicas odlingsfilmer gör succé

Jordärtskocka är ett exempel på en ätbar växt som kräver väldigt lite. Jessica Lyon tipsar om att det går att skörda frukterna efter vintern och låter man dem vara växer nya sticklingar ut och bildar nya jordärtskockor.
Jordärtskocka är ett exempel på en ätbar växt som kräver väldigt lite. Jessica Lyon tipsar om att det går att skörda frukterna efter vintern och låter man dem vara växer nya sticklingar ut och bildar nya jordärtskockor.
Jessica Lyon från Vendelsö älskar allt vad ekologisk odling och kretslopp heter.

För att sprida sin och andras kunskap vidare började hon för två år sedan producera filmer om sin stora hobby. Nu har webb-tv-kanalen OdlingsTV blivit den största i sitt slag i Norden.
ANNONS

Den första filmen Jessica Lyon gjorde handlade om hur man skolar om tomater. Den lade hon ut för två år sedan. Nu härbärgerar OdlingsTV över 400 filmer, som också kan ses via Youtube och Facebook. De handlar om allt från hur man sår fröer till mer specialiserade frågor som hur man ympar äppelträd. De som delar med sig av sin kunskap är odlings- och trädgårdsexperter och amatörer från hela Sverige, unga som gamla. Jessicas mest sedda film heter ”Odla extremt effektivt” och beskriver hur en familj på 16 kvadratmeter odlingsyta kan bli mer självförsörjande på grönsaker.

Ett signum för filmerna är att de ska vara jordnära och autentiska.

– Det får inte vara för snyggt, för då tror folk att det är reklamfilm, säger Jessica Lyon.

För henne har det hela tiden varit viktigt att visa att hon är så oberoende som möjligt. Företag som säljer jord, fröer och trädgårdsredskap använder webbfilmer i sin marknadsföring. Jessica har tackat nej till många erbjudanden om samarbete, bara för att behålla sin trovärdighet. Även de riskkapitalister som hittills velat investera i hennes nischade tv-bolag har fått nobben, eftersom Jessica förmodar att de skulle vara mer intresserade av kortsiktig vinst än hållbarhet och långsiktighet kring ekologisk odling.

– Det jag tackat ja till är ett samarbete med Stockholms universitet, vilket resulterat i flera program om vetenskap och trädgård.

Intäkterna Jessica Lyon får kommer i stället delvis från den reklam som visas på Youtube när någon klickar upp OdlingsTV:s filmer. Hon får också in pengar till OdlingsTV genom att producera filmer åt andra företag.

– Meningen är ju inte att det här ska generera en massa vinst. Jag vill bara kunna producera mer filmer och förmedla den glädje och nytta som finns med odling, säger hon.

En del av filmerna har Jessica spelat in i sin egen köksträdgård i Vendelsö. Hennes stora intresse för odling och växtliv har gjort att familjen sparar både tid och pengar i livsmedelsbutiken. Här och var på tomten syns experiment där Jessica utforskar olika ekologiska odlingsmetoder.

Den filmserie som Jessica Lyon jobbar med för tillfället handlar om hur man odlar med barn.

ANNONS

– Det finns redan lite om det på OdlingsTV, men vi håller på att utöka det materialet ytterligare, säger hon. Youtube är ju bra på det viset att man i spellistorna enkelt kan leta efter det man söker, säger Jessica Lyon.

En annan stor nyhet för i år är att OdlingsTV börjat visa längre filmer med odlare från hela Sverige.

Fakta

Jessicas bästa tips

Hur skyddar man sig bäst från rådjur? Hur utnyttjar man en liten yta bäst? Varför ska man täcka sin odling med gräs? Varför ska man använda egna fröer? Se vår film där Jessica Lyon svarar på dessa och andra frågor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.