ANNONS

”Så är det att leva med ett yrväder till son”

Ann Allan har skrivit en bok om sin son Johan som har ADHD. Hon hoppas att innehållet i boken ska få gehör och att man ska få en bättre förståelse för människor med funktionsnedsättningar.
Ann Allan har skrivit en bok om sin son Johan som har ADHD. Hon hoppas att innehållet i boken ska få gehör och att man ska få en bättre förståelse för människor med funktionsnedsättningar.
Ann Allan har skrivit en bok om att vara mamma till sin vuxna son Johan som har ADHD. Det är en berättelse om hur det är att leva med en son med starka och skiftande humör- och känslostämningar.
ANNONS

”Min kärlek till dig, kan ingen någonsin ta ifrån mig. Men du måste allt tillåta mig att vara lite trött ibland.” Så skriver Ann Allan i boken ”Mamma till ett yrväder” som kom ut i bokdiskarna i lördags. Det är en högst personlig bok om sonen Johan.

– Det har varit känslomässigt väldigt jobbigt. Men det gick lätt att skriva för jag hade allt inom mig. Allt var så nära, säger hon.

Upprinnelsen till att hon började skriva boken var när Johan en kväll i februari i fjol halkade och slog sig. Då hade Ann bara haft sporadisk kontakt med Johan under ett par år. Men när han hamnat på sjukhus öppnade han sig och de återfick samma närhet som de haft när han var yngre.

– Han hade druckit alkohol, halkat och slagit i huvudet och hamnat på sjukhus. Då sa han ”mamma jag behöver dig”. Sedan dess pratar vi i telefon nästan varje dag, säger Ann Allan.

I juli 2015, när Johan var 32 år gammal, fick han diagnosen ADHD. Under samtal med läkaren sa hon högt för sig själv ”det måste bli en bok om det här”. Hon hade så många tankar om allt som hänt Johan under alla år att hon skrev boken på tre veckor.

– Johan har godkänt varje ord och boken betyder mycket för oss båda, säger hon.

Trots att hon skrivit om sin egen son har hon inte väjt för svåra frågor. Hon har skrivit fritt och rakt från hjärtat.

Hur är det att leva med en son som har ADHD?

– Han är av eller på. Han kan prata i flera timmar i sträck, eller så är han väldigt tystlåten. Det är svårt att hänga med i svängarna. Han ser ibland tillvaron väldigt svart och blir deprimerad, och det kan vara besvärligt att tackla, säger hon.

ANNONS

Varför fick Johan sin diagnos så sent i livet?

– Det är tragiskt. Vi blev inte bemötta med respekt när vi sökte hjälp utan Johan blev sedd som en idiot. Och jag trodde att det var fel på mig, som mamma, men jag gjorde så gott jag kunde. Och vad kan lärarna göra i skolan? De har så många barn med olika behov, skolan är inte gjord för barn som inte fungerar enligt mönstret. På 1990-talet visste man inte så mycket om funktionsnedsättningar. Det var befriande att få veta att han hade diagnosen ADHD. Det var som att ha vunnit högsta vinsten. Jag fick min son tillbaka, nu förstår vi varandra.

Men vägen dit var lång. Under högstadiet blev han mobbad och när han blev äldre gick han in i djupa depressioner och fick svår ångest. I boken står det att Johan har lovat sin mamma att hon ska slippa begrava sitt eget barn.

– Jag lever med en ständig oro. Han har skadat sig ibland för att lätta på ångesten, säger hon.

Johan har studerat på universitetet och jobbat i matbutik. I och med diagnosen har Johan fått mediciner och mår allt bättre.

– Johan känner sig lite bättre och han isolerar sig inte längre som han gjort tidigare. Men han är fortfarande sjukskriven.

Hur vill du att boken ska uppfattas?

– Jag hoppas att man får förståelse för att människor är olika och måste behandlas med respekt. Jag hoppas på en förändrad skola. Barn ska inte sitta stilla under nio långa år, det är rent av skadligt. Barn med en funktionsnedsättning har ännu större behov av att röra på sig för att fungera. De teoretiska ämnena har tagit över i skolan. Jag känner en stor vanmakt och sorg, säger hon.

Fakta

Ann Allan

Bor i Askrike och gift med den kände trumpetaren Jan Allan.

Har tre barn och ett barnbarn.

Utbildad sång- och pianopedagog och har under dryga 35 år arbetat som sångerska och pedagog.

Bor sedan år 1990 på Lidingö. Är numera verksam som författare, föreläsare, bloggare, producent, kulturambassadör och pianopedagog. Sedan våren 2012 innehar hon posten som ordförande i Monica Zetterlunds minnesfond.

Livsdevis: Odla bondförnuftet, trimma känselspröten och våga lita till din intuition.

Aktuell: Med sin bok ”Mamma till ett yrväder”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.